Slovenija
15 ogledov

Japonska poslala sondo na Venero

Veter na Veneri piha veter s hitrostjo 400 kilometrov na uro, imenujejo pa ga su Žurnal24 main
Sonda Akatsuki bo decembra prišla na Venero, kjer bo iskala dokaze o strelah in aktivnih vulkanih.

Izstrelitev je uspela šele v drugem poskusu, saj se je prvi poskus v začetku tedna izjalovil, Akatsuki pa se bo na Veneri pridružila sondi Venus Express, ki jo je izstrelila ESA. Z raziskovanjem planeta znanstveniki upajo, da bodo lahko bolje razumeli, kako bi se lahko razvijalo globalno segrevanje na Zemlji.

"Čeprav domnevamo, da se je Venera razvila pod enakimi pogoji kot Zemlja, je povsem drug svet, z izredno visokimi temperaturami, ki so posledica učinka toplogrednih plinov in super vrteče atmosfere, ki jo zakrivajo gosti oblaki žveplene kisline," je razložil Takeši Imamura, ki sodeluje pri projektu Akatsuki.

Po Imamurovih besedah na Veneri piha veter, ki je 60-krat hitrejši od rotacije planeta (dan na Veneri traja 243 zemeljskih dni), piha pa na višini okoli 60 kilometrov nad površjem. Sonda bo raziskovala tudi ta skrivnosten pojav.

Zaradi goste atmosfere bo Akatsuki atmosfero opazovala z infrardečimi in ultravijoličnimi kamerami, s čimer bodo lahko oblake opazovali sloj za slojem, z infrardečo kamero pa bo možno opazovati tudi sestavo površja. S tem naj bi našli aktivne vulkane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.