Japonska velikana bosta s Slovenci razvijala zdravstvene robote

Foto: Profimedia Nekateri, ki so preboleli covid-19, so manj pokretni. Fotografija je simbolična.
Foto: Profimedia Nekateri, ki so preboleli covid-19, so manj pokretni. Fotografija je simbolična.
Kaj lahko mala Slovenija prispeva k tehnološkem razvoju velike Japonske? Zelo veliko, nakazuje pravkar sklenjeno sodelovanje.
Oglej si celoten članek

Družba 5.0. To je vizija, h kateri bo v naslednjih letih tesno stremela celotna japonska družba, ki se tako kot Slovenija sooča s številnimi tveganji zaradi staranja prebivalstva. Po družbi 4.0, oziroma dobi informatike je prišel čas, ko se bodo različne socialne reforme in tehnične inovacije, delno tiste v oblaku, osredinile okoli človeka, da bi mu pomagale, nikakor pa ne prevladale - tako vizija. Avtonomna vožnja je le en mozaik. 

In prav Japonska je v Sloveniji prepoznala partnerja, ki lahko prek visokotehnoloških podjetij in tudi svojega izobraževalnega sistema pripomore k uresničevanju te vizije.

Del načrtov je skrb za onemogle in invalide, pri katerm Japonci vidijo velik slovenski potencial pri razvoju najsodobnejših robotskih terapevtskih naprav. V ta namen je bilo v Ljubljani na sedežu Univerze v Ljubljani sklenjeno posebno multilateralno partnerstvo med eno največjih japonskih zdravstvenih univerz Fujito, družbo Toyoto, Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom (URI) Soča in Univerzo v Ljubljani. Gre za dva sporazuma o sodelovanju, prek katerih se bosta prek študijskih vsebin tesneje povezali obe univerzi, hkrati pa se začenja poglobljeno sodelovanje med Fujito, Toyoto in URI Soča. 

Japonce navdušilo dosedanje delo slovenskega inštituta

Partnerje povezuje enako poslanstvo – posameznikom omogočati večjo mobilnost in jim pomagati do hitrejšega vračanja v ustrezno življenjsko okolje. Gre za multilateralen pristop, v katerega so prek razvoja novih pripomočkov URI Soča že danes načrtno in poglobljeno sodeluje s slovenskimi zdravstvenenimi ustanovami na eni in s fakultetami ter gospodarskimi družbami na drugi strani.

Foto: Toyota Toyota robot Prav na podlagi razvoja specialne rehabilitacijske opreme in vloženih večih mednarodnih patentov so postali na delo inštituta zelo pozorni na Japonskem. Tam sta Toyota in Fujita že skupaj razvili posebnega terapevtskega robota, ki pomaga ljudem pri povračanju življenjskih funkcij po prestani možganski kapi (fotografija zgoraj), sedaj pa iščeta nove načine, kako ljudem pomagati v kasnejših fazah rehabilitacije.

Na delo slovenskih strokovnjakov so pri Toyoti postali pozorni, potem ko so jim pred časom v slovenski podružnici Toyota Adria predstavili strokovnjake iz URI Soča in njihovo dosedanje delo. "Že več kot 85 let pri Toyoti razvijamo inovacije z edinim ciljem: ljudem izboljšati in olajšati življenje. Večina od vas pozna Toyoto kot avtomobilsko družbo oz. proizvajalko vozil. Danes pa se osredotočamo na veliko večjo misijo – uresničevanje vizije Mobilnosti za vse (Mobility for All) – torej mobilnostno družbo. To je nova vizija Toyote;" je povedal predstavnik Toyote Keisuke Suga. 

"Današnji podpis kaže, da v naše znanje zaupajo najuglednejši mednarodni partnerji ter nas potrjuje v prepričanju, da je slovenska rehabilitacija razvojno in strokovno v mednarodnem vrhu," je dejal Robert Cugalj, generalni direktor URI Soča. Zlatko Matjačić iz URI Soča pa je dodal, da bo po podpisu pogodbe sedaj sledil pregled, koliko so njihove rešitve in japonske rešitve že komplementarne, nato pa bodo skupaj začeli razvoj novega produkta za pomoč ljudi.

Pri podpisu je bil poleg rektorja ljubljanske univerze Igorja Papiča prisoten tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti, ki je izrazil zadovoljstvo, da se sodelovanje z Japonsko vse bolj krepi na raziskovalnem področju, kar dokazuje, da ta gospodarska velesila za Slovenijo postaja eden ključnih gospodarskih partnerjev in hkrati okno v EU.

Japonski veleposlanik v Sloveniji Masaharu Yoshida pa je povedal, da gre za enega prvih takšnih podpisov o sodelovanju japonskih podjetij s tujino sploh.

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.