Javni delavci! To vlada za zdaj sporoča glede plač!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada o ključnih izzivih plačnega sistema v javnem sektorju.
Oglej si celoten članek

Vlada se je danes seznanila z informacijo glede števila zaposlenih in plač v javnem sektorju v obdobju med letoma 2008 in 2022. Vladni pogajalski skupini za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja je naložila, da s to informacijo v januarju 2023 v okviru seje pogajalske komisije seznani sindikate, so po seji vlade sporočili z ministrstva za javno upravo.

Prav tako je pooblastila vladno pogajalsko skupino, da se z reprezentativnimi sindikati dogovori o časovni dinamiki usklajevanja posameznih faz prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij v osnovnih plačah v obdobju do 30. junija 2023. To namreč predvideva oktobra lani sklenjen dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023.

V sindikatih javnega sektorja sicer od vladne strani pričakujejo, da jim bo predstavila izhodišča plačne reforme in bodo lahko začeli pogajanja. Opozarjajo, da bi se pogajanja v skladu z dogovorom morala začeti že pred dvema mesecema.

Izhodišča plačne reforme sicer zaenkrat še niso znana, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je namreč izpostavila le nekatere načrtovane rešitve. O podrobnostih na torkovi novinarski konferenci še ni želela govoriti, saj naj bi jih najprej predstavili na koalicijskem vrhu. A vrh koalicije na srečanju v sredo vprašanja plačne reforme še ni odprl. O njej naj bi spregovorili na drugem vrhu čez približno dva tedna.

Slovenija Sindikati javnega sektorja pritiskajo na Goloba, napovedali so stavko

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.