Slovenija
4747 ogledov

Sindikati javnega sektorja pritiskajo na Goloba, napovedali so stavko

Stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot
Skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja bo danes vladi predala 28 predlogov za ureditev plačnih nesorazmerij. Če vlada kmalu ne bo predstavila konkretnih rešitev, napovedujejo protestni shod.

Zaradi odsotnosti pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice v javnem sektorju, ki naj bi se začela novembra, v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja napovedujejo nadaljnje sindikalne aktivnosti in organizacijo protestnega shoda za dostojno plačilo. Če vlada ne bo predstavila konkretnih rešitev glede odprave plačnih nesorazmerij, bo shod izveden 24. februarja.

Na današnji novinarski konferenci je več sindikatov predstavilo svoje nezadovoljstvo glede sklenitev določenih parcialnih dogovorov za dvig plač določenim skupinam javnega sektorja in predstavili svoja pričakovanja in zahteve glede prenove plačnega sistema.

Sindikati javnega sektorja: Delavci s plačo, nižjo od minimalne, ponovno spregledani

Vodja pogajalske skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je uvodoma dejal, da so si med jesenskimi pogajanji aktivno prizadevali, da rešitve zadevale celoten javni sektor in tako uresničevale zahteve iz preteklih še nerealiziranih sporazumov, a vladnega soglasja na tem področju ni bilo.

Vlada bo po njihovem mnenju v delu javnega sektorja nesorazmerja odpravila v okviru prenove plačnega sistema, pri drugih pa nesorazmerja pa s parcialnimi dogovori že sedaj, kar povzroča diskriminacijo, obenem pa odstopa od dosedanjih dogovorov. S tem so najbolj oškodovani ravno zaposleni s plačami, ki je nižja od minimalne, je izpostavil Počivavšek.

Skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja ne oporeka legitimnosti in utemeljenosti teh povišanj, a si po njihovem mnenju primerljivo povišanje osnovne plače zaslužijo tudi drugi zaposleni. "Očitno vlada prisluhne zgolj tistim skupinam, ki grozijo s stavko in protesti, pri tem pa zanemarja delovna mesta plačne skupine J,'' je med drugim dejal Počivavšek.

Ob tem je izrazil, da bi dogovor moral doseči širši konsenz in izrazil kritike, da vlada javno napoveduje določene rešitve brez predhodnega odziva sindikatov. Obstoječi plačni sistem potrebuje spremembe in prenovo, dosežene skozi dialog. V ta namen so pripravili nabor 28 rešitev za odpravo pomanjkljivosti, ki se nanašajo na celotno strukturo in nabor institutov zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Predlogi ohranjajo enovito strukturo, podrobnosti pa bodo sprva predstavljene vladi. Danes bodo posredovani tudi ministrici za javno upravo in predsedniku vlade.

V kolikor vlada ne bo predstavila rešitev, se napoveduje protestni shod

Ker vlada dva meseca zamuja z začetkom pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi uravnilovke, sindikati napovedujejo organizacijo protestnega shoda za dostojno plačilo, ki bo 24. februarja, v kolikor vlada do takrat ne bo sprejela in predstavila konkretnih rešitev na tem področju, ki so časovno konkretno opredeljene. 

''Ta shod je napovedan, ker v tem trenutku razen nekaj pavšalnih informacij glede dogajanja in predlogov vlade nimamo,'' je dejal Počivavšek.

Sindikati od vlade zahtevajo odpravo nesorazmerij osnovnih plač javnih uslužbencev v obsegu, ki je primerljiv s plačnimi dvigi, o katerih se je vlada s posameznimi skupinami že dogovorila, in ki bodo najnižje plače dvignile na raven minimalne plače. Zahtevajo ohranitev enotnega sistema plač v javnem sektorju, ki bo sledil načelu enakega plačila za primerljivo delo. 

stavka pacientov | Avtor: Anže Petkovšek V organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva je na Trgu republike v Ljubljani potekala velika stavka pacientov, ki jo pripravljajo v okviru kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Anže Petkovšek

Sindikati za uskladitev mnenj glede razgradnje plačnega sistema v stebre

Svoje nestrinjanje z dosedanjim potekom pogajanj je izrazilo tudi več predstavnikov različnih sindikatov javnega sektorja.

Nataša Ajdič iz sindikata veterinarjev Slovenije je izrazila upanje, da se bo vlada pri ustanavljanju strateškega sveta za prehrano po nordijskih državah zgledovala tudi v smislu plač. V sindikatu menijo, da je vlada spregledala njihov pomen pri zagotavljanju varne hrane in nadzora, čemur plače ne sledijo.

Jelka Jelšan iz sindikata finančno-računovodskih delavcev plačne skupine J je dejala, da se delavci te skupine soočajo z omejenimi možnostmi napredovanja in časovnimi pritiski, plače pa odražajo diskriminacijo do strokovnosti, izobrazbe in odgovornosti teh delovnih mest.

Gorazd Kovačič iz Visokošolskega sindikata Slovenije je poudaril, da so se trenja začela že poleti ob najavi, da bo dobršen del obljubljenega denarja za uskladitev plač z inflacijo namenjen določenim skupinam. ''Razgradnja plačnega sistema v stebre je temeljna sprememba, o kateri se je najprej potrebno uskladiti,'' je dejal Kovačič.

Dušan Pečnik iz sindikata carinikov Slovenije je dejal, da se poleg višine plače soočajo s težavo privabljanja mladih kadrov, ravno iz teh razlogov. Mitja Šuštar iz sindikata Glosa je dejal, da sta področji kulture in varstva narave potisnjena ob stran ter kadrovsko in plačno podhranjeni.

David Švarc iz sindikata poklicnega gasilstva Slovenije je izrazil nezadovoljstvo, da delovna mesta, ki so se v nekem trenutku lahko primerjala glede na zahtevnost in delo, se danes po plačah ne več. ''Vlada je porušila razmerja med plačnimi skupinami pooblaščenih uradnih oseb, ki so posledično v istem tarifnem razredu,'' je v zvezi s tem dejal Marijan Lah iz sindikata ministrstva za obrambo.

Ukinitev prepovedi stavke je zahteval Anton Obreht iz sindikata direktorjev in ravnateljev, Frančišek Verk iz sindikata državnih organov pa je opozoril na pomanjkljivo udejanjanje pravne države.

dezurni@styria-media.si

Upravna enota Linhartova Slovenija Nas čaka kolaps države? S stavko grozijo tudi v državni upravi in na občinah stavka pacientov Slovenija Sprožil se je plaz. Ga bo Golob uspel ustaviti?
Komentarjev 41
  • Grof 19:44 18.januar 2023.

    Golob bo sam nosil trobojnico na čelu stavkajočih, Lukc pa bo tazpel frajtonerico,samo da se nebokadilo za njimi, ker bo ,,,,,….

  • Avatar pantani
    pantani 19:39 18.januar 2023.

    Predlagam, da se mesto za štrajke (tudi v režiji Nike in Janulla) prenese izpred parlamenta na dvorišče ene od proizvodnih hal. Bodo delavci, ki s plačo 800 Eur filajo proračun imeli boljši pregled nad rajo ki jo vzdržujejo! Obenem pa ...prikaži več bodo paraziti iz JU lahko mirneje štrajkali ker bodo videli, da proizvodnja laufa!!!

  • Albatroz 19:28 18.januar 2023.

    Pričakovano da so se tisti ki so grajali pred meseci po ulici in ustvarjali izgrede zaradi nezadovoljstva z takratno vlado in enotno podporo novi vladi zdaj tako obrnili proti njej, pa tako sveto ste bili prepričani da bo ta vlada ...prikaži več rešila vse. Kje je pa zdaj ta podpora?