Javno mnenje: Še vedno vodi SDS

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Podpora večini političnih strank se je v avgustovski anketi Dela znižala. Vodilno mesto po priljubljenosti ohranja SDS, ki bi jo volilo 9,4 odstotka vprašanih, sledita ji SMC in ZL. Padla je tudi podpora vladi. Medtem ko jo je julija podpiralo 25,5 odstotka vprašanih, je zdaj podpora le še 21,4-odstotna.
Oglej si celoten članek

Razlika med SDS in SMC na drugem mestu je majhna, le 0,2 odstotne točke. ZL na tretjem mestu ima med volivci 7,4-odstotno, SD na četrtem pa 4,2-odstotno podporo.

Sledijo NSi (3,3 odstotka), SLS (1,5 odstotka), DeSUS (1,1 odstotka), SNS in PS s po 0,8 odstotka, ZaAB (0,4 odstotka) in DL z 0,1-odstotno podporo. Pol odstotka vprašanih bi volilo katero drugo stranko.

Da ne bi volilo nobene stranke, je odvrnilo 19,7 odstotka vprašanih, 14,1 odstotka pa se volitev ne bi udeležilo. Neopredeljenih je bilo 27,5 odstotka anketiranih.

Srednja ocena dela vlade je v avgustu padla na 2,54 (julija je bila 2,60), ocena dela državnega zbora pa na 2,43 (julija 2,48).

Najbolj priljubljen politik je Borut Pahor

Foto: Facebook račun predsednika republike Boruta Pahorja Predsednik republike Borut Pahor Med politiki največjo priljubljenost ohranja predsednik republike Borut Pahor. Sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, premier Miro Cerar, kmetijski minister Dejan Židan, pravosodni minister Goran Klemenčič, poslanka ZL Violeta Tomić, predsednik DZ Milan Brglez, finančni minister Dušan Mramor, prvo deseterico pa zaključuje vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec.

Enajsto mesto zaseda evropski poslanec Lojze Peterle, sledita mu strankarska kolega - predsednica NSi Ljudmila Novak in vodja poslanske skupine Matej Tonin. Poslancu ZL Matjažu Hanžku na 14. mestu sledita evropska poslanca Igor Šoltes in Franc Bogovič. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je 17., mesto pred zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, ki je zabeležil največji padec. Z lestvice se poslavljata predsednik SNS Zmago Jelinčič in ljubljanski župan Zoran Janković, nanjo pa se vračata predsednik SDS Janez Janša in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Telefonsko anketo je 30. in 31. julija ter od 3. do 6. avgusta na vzorcu 600 odraslih državljanov po naročilu uredništva Dela opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:52 11. Avgust 2015.

    Vsako ljudstvo ima tudi čudake.

  • 17:46 10. Avgust 2015.

    Če imaš lepo bejbo ti jo lohka prevzame ejga he, he...

  • h3o
    16:40 10. Avgust 2015.

    Janez janša ni pravno močeno obsojen ampak je obsojen protipravno nemočno. Da smo si na jasnem

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.