Velikanska sprememba na lestvici priljubljenosti političnih strank

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Spremembe so posledica dogajanja v zadnjem mesecu.
Oglej si celoten članek

Stranka SD je v oktobrski javnomnenjski raziskavi časnika Delo prehitela SDS, ki je bila na vrhu lestvie zadnji dve leti. Nazadnje je SD v raziskavah javnega mnenja vodila ob vstopu v leto 2014, nato je zaostajala ali za SMC ali za SDS. 

Delo ocenjuje, da so spremembe verjetno posledica prepleta dejavnikov, ki so zaznamovali zadnji mesec, predvsem začetek predsedniške kampanje in referendum o gradnji drugega tira. Ali gre za trend ali le za trenutni skok, bodo pokazali prihodnji meseci. 

SD je prva s 16,3 odstotka podpore, druga je SDS s 15 odstotki. Sledi jima SMC z 11,9-odstotno podporo, za njo je NSi s 7,1 odstotka. Na petem mestu je Levica (6,7 odstotka), na šestem DeSUS (5,5 odstotka). Približno četrtina volivcev še ne ve, koga bi volila, ne bi volila nobene stranke ali pa bi volila katero drugo stranko. Med zunajparlamentarnimi strankami bi God pripadlo 2,1 odstotka, SLS dva odstotka, SNS pa 1,4 odstotka. 

Pahorju sledi Šarec

Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki je še izboljšal svojo oceno. Na drugem mestu je kamniški župan Marjan šarec. Visok skok navzgor je uspel predsedniku vlade Miru Cerarju, ki se je z dna lestvice zavihtel na sredino. 

Vlada je dovila eno višjih ocen v zadnjem letu, saj jo prvič letos pozitivno ocenjuje več kot petina anketiranih, odstotek negativnih ocen pa je prvič padel pod 40 odstotkov anketiranih. Za svoje delo si je prislužila srednjo oceno 2,72, DZ pa 2,59.

Spletno in telefonsko anketiranje je med 28. septembrom in 5. oktobrom opravilo Delo Stik, v njej pa je sodelovalo 1020 anketiranih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 12:25 10. Oktober 2017.

    Dajte no že nehat s temi floskulami, saj levim anketam ne verjamejo več niti otroci...to, kar delate je ena sama …

  • 18:58 9. Oktober 2017.

    Delo komunistično glasilo,ki ga mladi sploh ne berejo ampak zgolj tisti,ki so prisesani na državne jasli!! Prosim vas lepo anketa …

  • 16:20 9. Oktober 2017.

    Pleško je zadnji,a ne?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.