Slovenija
30776 ogledov

Velikanska sprememba na lestvici priljubljenosti političnih strank

Janez Janša Saša Despot
Spremembe so posledica dogajanja v zadnjem mesecu.

Stranka SD je v oktobrski javnomnenjski raziskavi časnika Delo prehitela SDS, ki je bila na vrhu lestvie zadnji dve leti. Nazadnje je SD v raziskavah javnega mnenja vodila ob vstopu v leto 2014, nato je zaostajala ali za SMC ali za SDS. 

Delo ocenjuje, da so spremembe verjetno posledica prepleta dejavnikov, ki so zaznamovali zadnji mesec, predvsem začetek predsedniške kampanje in referendum o gradnji drugega tira. Ali gre za trend ali le za trenutni skok, bodo pokazali prihodnji meseci. 

SD je prva s 16,3 odstotka podpore, druga je SDS s 15 odstotki. Sledi jima SMC z 11,9-odstotno podporo, za njo je NSi s 7,1 odstotka. Na petem mestu je Levica (6,7 odstotka), na šestem DeSUS (5,5 odstotka). Približno četrtina volivcev še ne ve, koga bi volila, ne bi volila nobene stranke ali pa bi volila katero drugo stranko. Med zunajparlamentarnimi strankami bi God pripadlo 2,1 odstotka, SLS dva odstotka, SNS pa 1,4 odstotka. 

Pahorju sledi Šarec

Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki je še izboljšal svojo oceno. Na drugem mestu je kamniški župan Marjan šarec. Visok skok navzgor je uspel predsedniku vlade Miru Cerarju, ki se je z dna lestvice zavihtel na sredino. 

Vlada je dovila eno višjih ocen v zadnjem letu, saj jo prvič letos pozitivno ocenjuje več kot petina anketiranih, odstotek negativnih ocen pa je prvič padel pod 40 odstotkov anketiranih. Za svoje delo si je prislužila srednjo oceno 2,72, DZ pa 2,59.

Spletno in telefonsko anketiranje je med 28. septembrom in 5. oktobrom opravilo Delo Stik, v njej pa je sodelovalo 1020 anketiranih.

Komentarjev 28
 • Avatar Minovak
  Minovak 12:25 10.oktober 2017.

  Dajte no že nehat s temi floskulami, saj levim anketam ne verjamejo več niti otroci...to, kar delate je ena sama komedija laži, kot vedno.

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 18:58 09.oktober 2017.

  Delo komunistično glasilo,ki ga mladi sploh ne berejo ampak zgolj tisti,ki so prisesani na državne jasli!! Prosim vas lepo anketa je eno resnica pa povsem drugo!! Kaj pa je SD naredil za narod v tem mandatu?? To,da Židan fila Polaniča ...prikaži veča in druge tavelike na račun kmetov??

 • dragec 16:20 09.oktober 2017.

  Pleško je zadnji,a ne?