Slovenija
3404 ogledov

Janša je lahko zadovoljen, vlada pač ne

Janez Janša Saša Despot
Najbolj priljubljena politična stranka je SDS.

Delo vlade po izsledkih avgustovske ankete kot uspešno ocenjuje 3,5 odstotnih točk več vprašanih kot julija. Da je vlada neuspešna, jih meni 61,2 odstotka (julija 64,3 odstotka). Delež neopredeljenih je 5,3 odstotka.

SDS ostaja na vrhu

Opozicijska SDS pod vodstvom Janeza Janše ostaja na vrhu strankarske lestvice. Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi jo po anketi volilo 13,5 odstotka vprašanih, kar je pol odstotne točke več kot mesec poprej. Sledita ji SD z 11,5-odstotno podporo (julija 11,2) in SMC z 10,2-odstotno podporo. Največji vladni stranki je podpora narasla, julija je beležila 8,8-odstotno.

Na lestvici sledita Levica s 7,2-odstotno podporo, kar je nekoliko nižje kot julija (8,5 odstotka), in NSi s 6,1-odstotno podporo, kar je slabo odstotno točko več kot mesec poprej. Podpora je še malenkost padla stranki DeSUS, ki bi jo po avgustovski anketi volilo 5,1 odstotka vprašanih, julija pa 5,4 odstotka. Stranko Zavezništvo bi po anketi volilo 1,2 odstotka vprašanih, SLS pa en odstotek. Za katero drugo stranko bi se odločilo 2,2 odstotka vprašanih.

Po teh izračunih bi SDS v DZ zasedla 22 sedežev, SD 19, SMC 17, Levica 12, NSi 10 in DeSUS osem.

Poskočil je delež neopredeljenih. Teh je bilo julija 23,4 odstotka, medtem ko po avgustovski anketi 29,2 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volilo. Se je pa s 17,8 na 12,9 odstotka zmanjšal delež tistih, ki ne bi odšli na volišča.

Tudi avgusta je najbolj priljubljen politik v državi predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon.

Za vodilno trojico od četrtega do osmega mesta sledijo predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan, ljubljanski župan Zoran Janković, na sedmem mestu predsednica NSi in poslanka Ljudmila Novak, za njo pa na osmem mestu premier in predsednik SMC Miro Cerar.

Sodelujoči v anketi so se z oceno od ena do pet izjasnili tudi glede zadovoljstva z dejavniki v slovenskem vzgojno-izobraževalnem sistemu. Dostopnost vrtcev, v katere bi starši želeli vključiti otroka, so ocenili s povprečno oceno 3,67, vzgojno-izobraževalno delo v vrtcih s povprečno oceno 3,96, kakovost vzgojno-izobraževalnega dela in programov v osnovnih šolah s 3,39 in s povprečno oceno 3,47 v srednjih šolah.

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 7. in 9. avgustom na vzorcu 700 anketirancev.

Komentarjev 4
  • Tupamaros 08:09 14.avgust 2017.

    Nič se ni spremenilo. Še vedno ima koalicija svojih 44-46 sedežev v DZ. Umetno ustvarjen strah pred Janševim absolutizmom počasi kopni vendar desnica ne more preko tistih 30-32 sedežev. Preseneča visoka zasedba Jankovića, ki ga niti številne hude afere ne ...prikaži veče zbrišejo s seznama "poštenih" in odstavijo na smetišče odpisanih.

  • Tone Tone 07:38 14.avgust 2017.

    Janša je lahko resnično zadovoljen, da ne vlada sicer če bi ne bi SDS tako visoko kotirala. Sam in njegovi jurišniki pa ni nikjer na listi priljubljenih. To je stvarno fenomen našega strankarskega stvarstva. Janša zagotavlja da je edina politična ...prikaži več sila, ki je sposobna državo spraviti na "suho". Ta refren ponavlja že vseh 25 let

  • mph 22:44 13.avgust 2017.

    Ma da ne bi .... smo malo čuden narod, ampak toliko pa spet ne. Lahko dobi toliko procentov samo, če ostane večina ostalih, ki ravno njemu nikoli ne bi dala glas, doma. Zato pa se na volitve gre, se vsaj ...prikaži več prepreči izvolitev najslabšega. Čeprav nisem več prepričan ali je slabši on ali Cmerar.