"Bojan Petan je več kot Al Capone"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vizjak pred interpelacijo ostro napadel Petana.
Oglej si celoten članek

"Interpelacija zoper mene je v celoti neutemeljena in sloni na nezakonitih prisluhih, 14 let starih in zvočno montažo le teh," je pred začetkom današnje seje državnega zbora, kjer bo potekala razprava in glasovanje o njegovi interpelaciji, sporočil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. 

Petanu svetoval manevre pri delnicah Term Čatež

Vlagateljice LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP Vizjaku očitajo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države, ko naj bi leta 2007 prvemu možu DZS Petanu v vlogi tedanjega ministra za gospodarstvo odsvetoval odkup in umik lastnih delnic Term Čatež, saj bi to med drugim pomenilo plačilo davka. Kot je mogoče razumeti in posnetkov pogovora, je Vizjak Petanu v zameno za upoštevanje nasveta  obljubljal kooperativnost države v nadzornem svetu.

"Njemu nič, jaz pa se moram zagovarjati"

Vizjak obtožbe zavrača in pričakuje, da bo interpelacija priložnost, ko bo lahko pojasnil, kaj se je pred 14. leti dogajalo v Termah Čatež in kako je Bojan Petan družbo prevzel s pomočjo nekaterih akterjev, med drugim tedanjim vodstvom Ljubljanske banke in Agencije za trg vrednostnih papirjev.
"Naravnost neverjetno je kako lahko danes, ko je evidentno jasno, da je s to potezo oškodoval za več kot 100 milijonov državnega premoženja, da ni plačal davka od kapitalskega dobička v višini pet milijonov in je v kazenskih postopkih več kot deset let, se temu človeku pravzaprav nič ne zgodi, jaz se pa moram pred mediji in politiko, ne pred sodiščem, zagovarjati za to moje početje 14 let nazaj, oziroma to moje prizadevanje, da ne pride do škodljivega prevzema," pravi Vizjak. "Ravno nasprotno, ne da se mu ni nič zgodilo, še naprej uživa nekaj sto tisoč plače letno," še dodaja Vizjak.

"Bojan Petan je več kot Al Capone"

Vizjak je prepričan, da je njuje pogovore snemal Petan sam oziroma nekdo od njegovih. "V nekaterih izjavah je sugestiven. V pogovoru z mano ne uporablja klasičnih fraz, sogovorniku polaga v usta določene izjave in besede. V teh govoricah pravi, da je Al Capone dal ubiti številne, ki so mu stopili na pot, in je na koncu odgovarjal zaradi neplačanih davkov. Bojan Petan je več kot Al Capone, sicer ni dal ubijati, ni pa plačal davka in za to ni odgovarjal," je dejal Vizjak.

MedvedV Vizjak bi moral odstopiti že zaradi nakupa Petrolovih delnic

“Danes se torej Andrej Vizjak želi prikazati kot velik borec proti oškodovanju državnega premoženja. Jezen je na Bojana Petana zaradi neverjetnega pohlepa in obsedenosti z obvladovanjem Term Čatež, ampak na posnetku iz leta 2007 tega Vizjakovega besa ni zaznati, morda samo kanček nejevolje, ker Petan ni čisto dobro očitno razumel, kako naj se izogne plačilu davka,” pa meni poslanec LMŠ Rudi Medved,.

Medved je prepričan, da bi moral Vizjak odstopiti že samo zaradi manevra nakupa Petrolovih delnic. “Že res, da je minister kupil delnice nekaj mesecev pred popolno liberalizacijo cen goriv. Obstaja pa seveda utemeljen sum, da je vedel ne samo, da bo do tega prišlo, ampak tudi kdaj bo do tega prišlo. In ko je prišlo, je to vrednost delnice pognalo navzgor, s tem pa tudi ministrov dobiček.”

“Jaz sem delnice kupil marca in aprila. Vi bi jih po isti ceni lahko kupili še oktobra, in zakaj jih niste, zdaj pa je narobe, da sem jih jaz? Ta nakup sta analizirali tako KPK in Agencija za trg vrednostnih papirjev. Nihče ni ugotovil nepravilnosti,” je na oćitek odgovoril Vizjak.

"glupi davki" Objavljeni daljši posnetki pogovora, ki majejo Vizjakovo teorijo o lepljenki

"Nikoli nisem rekel, da je pačevanje davkov glupo"

Glede objavljenih posnetkov pogovorov na PopTV, Vizjak razlaga, da iz celovitih in »nelepljenih« posnetkov izhaja dejanska tema pogovora, ki potrjujejo in dokazujejo njegovo takratno zavzemanje in mestoma tudi grobo neformalno prepričevanje Bojana Petana, da ne izpelje škodljivega prevzema družbe, ki bi pomenil oškodovanje Term Čatež, njenih lastnikov oziroma države in davkoplačevalcev. “Sem lobist, sem lobist za državo in zaščito njenega premoženja,” pravi Vizjak. Glede izjave o "trenju jajc sodnikom" pa, da je to rekel v zanosu in želji, da zaščiti to premoženje, tudi če po sodni poti. Zatrdil je še, da nikoli ni izjavil, da bi bilo “plačevanje davkov glupo”, temveč je s tem mislil finančno izčrpavanje Term Čatež.

Vizjak: Gre za maščevanje

Razlog za objavo posnetka 14 let po nastanku pa Vizjak vidi v zakonu o varstvu okolja oz. načrtovanih spremembah ureditve ravnanja z odpadki, ki je v parlamentarnem postopku. Zdajšnja ureditev naj bi namreč določenim podjetjem, ki se ukvarjajo z odpadki, omogočala velike finančne koristi na račun države in davkoplačevalcev ter uporabnikov komunalnih storitev.

Opozicija Vizjaku očita tudi odobritev povečanja črpanja termalne vode v Termah Čatež v aktualnem mandatu in pridobitev koncesije za rabo termalne vode družbe Terme Gaja. Med drugim mu pripisuje načrtno omejevanje možnosti stroke in javnosti pri pripravi zakonodaje ter favoriziranje "dobičkarskih parcialnih interesov na račun nepovratne škode, povzročene okolju".

Slovenija Afera 'Glupi davki': V NSi pravijo, da je Vizjak ravnal nesprejemljivo, toda ...

Janša discipliniral NSi

Verjetnost, da bi interpelacija uspela, je majhna, saj opozicija nima dovolj glasov. Prvak NSi Matej Tonin po izbruhu afere sicer dejal, da Vizjak ne uživa več podpore NSi in posredno pa je namignil, da bi lahko Vizjak razbremenil koalicijo s svojim odstopom. Predsednik vlade Janeza Janše je komentiral, da ima NSi po koalicijski pogodbi proste roke, a da so posledice jasne, saj podpora interpelaciji pomeni kršitev koalicijske pogodbe.

Razpravi o interpelaciji ministra Vizjaka je namenjenih 16 ur. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 22:05 17. December 2021.

    Alenka je oškodoval državo za 350 miljonov, ko je prodala banke plus malim delničarjem pokradla delnice, kar je zdaj EU …

  • 18:27 17. December 2021.

    minister VIzjak, bil si minister in si sedaj. MINISTER SI ne ministrant. imaš moč in oblast, pa bi naredil kaj. …

  • 16:55 17. December 2021.

    Gospod Polnar, vsa čast Vam, da ste si vzel svoj čas in povedali danes v parlamentu Sukičevi tisto kar ji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.