Jazbec odhaja čez mesec dni

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec položaj zapušča konec aprila.
Oglej si celoten članek

S 30. aprilom Boštjan Jazbec zapušča položaj guvernerja Banke Slovenije. Prevzel bo namreč položaj v vodstvu enotnega odbora za reševanje bank. Evropska komisija ga je za ta položaj predlagala sredi februarja, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in Svet EU, ki združuje članice povezave. 

Vodenje Banke Slovenije bo s 1. majem prevzel namestnik guvernerja Primož Dolenc. Predsednik države Borut Pahor bo moral sprožiti postopek za imenovanje novega guvernerja. 

Slovenija Jazbec prijavil grožnje, grozili tudi njegovim otrokom

V 30 dneh po prejemu obvestila mora objaviti poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja. Rok za oddajo predlogov ne sme biti krajši od 30 dni, v primeru predčasnega prenehanja mandata pa ne sme biti krajši od 15 dni po objavi poziva.

Izmed prijavljenih kandidatov predsednik republike nato DZ predlaga kandidata, lahko pa predlaga tudi drugo ime. Predlog mora podati v 30 dneh po izteku roka za oddajo kandidatur.

DZ mora nato o predlaganem kandidatu glasovati v 30 dneh po tistem, ko predsednik republike pošlje predlog. Glasovanje je tajno, za imenovanje pa je potrebna absolutna večina, torej glasovi najmanj 46 poslancev.

Slovenija Guverner Jazbec odhaja iz Banke Slovenije

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.