Slovenija
1964 ogledov

Guverner Jazbec odhaja iz Banke Slovenije

Boštjan Jazbec
1/3
Saša Despot
Potreben bo nov postopek za imenovanje guvernerja.

Evropska komisija je guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca danes imenovala za člana odbora in direktorja za načrtovanje in odločanje o reševanju v Enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije. Jazbec tja odhaja po potrditvi na pristojnih organih, zato bo potreben nov postopek za imenovanje guvernerja.

Evropska komisija bo današnjo odločitev posredovala v potrditev Evropskemu parlamentu, imenovanje pa mora nato potrditi še Svet EU. Mandat trajanja te funkcije je pet let, brez možnosti podaljšanja, so danes sporočili iz komisije.

Enotni odbor za reševanje je novi organ evropske bančne unije, ki skrbi za urejeno reševanje bank v težavah s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce in gospodarstvo.

Boštjan Jazbec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Jazbec je funkcijo guvernerja Banke Slovenije prevzel sredi julija 2013, v DZ pa ga je spomladi tistega leta podprlo 77 poslancev.

Kandidata za guvernerja sicer po posvetovanjih s poslanskimi skupinami predlaga predsednik republike, v DZ pa je za njegovo imenovanje potrebna absolutna večina, torej 45 glasov.

O odhodu Jazbeca na evropsko funkcijo se je v medijih v zadnjih tednih že ugibalo, a uradne potrditve do danes ni bilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Vseslovensko Združenje Malih D 16:54 15.februar 2018.

    IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce«(!) – PREGLED IZJEMNIH REFERENC za Evropski parlament Na: www.vzmd.si/novice/in-guverner-smukne-v-jazbino-po-ropu-stoletja-v-sloveniji-umik-na-zasluzeno-sinekuro-k-nadoblastem-kjer-bi-skrbel-za-resevanje-bank-s-kar-najmanjsimi-posledicami-za-davkoplacevalce-pregled-izjemnih-referenc-za-evropski-parlament

  • Tupamaros 23:23 14.februar 2018.

    Nagrada globoke države za oprano milijardo.

  • Skipi 21:43 14.februar 2018.

    A gre na Dob ker edino tam bi moralo bit njegovo mesto za naslednjih 10-15 let.