Je čas za novo reformacijo?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Danes obeležujemo dan reformacije, ki nam je prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik.
Oglej si celoten članek

Slovesnost ob današnjem državnem prazniku je potekala včeraj. Vendar pa zaradi varčevalnih ukrepov dneva letos nismo obeležili s proslavo na državni ravni. Včeraj je bil slavnostni govornik  predsednik države Danilo Türk, ki je v govoru poudaril, da odgovornosti ne moremo prelagati na tuja ramena.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992.

S 95 tezami do prenove

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje, ki je privedlo do preureditve Rimskokatoliške cerkve, se je začelo 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Trubar osrednja osebnost

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar (1508-1586). Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik.

V času reformacije smo dobili tudi prvi slovenski pravopis izpod peresa slovenskega protestanta in slovničarja, Adama Bohoriča. Za najbolj pomembno delo tega časa pa štejejo obsežen prevod Biblije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.