Slovenija
22 ogledov

Je čas za novo reformacijo?

S protestantizmom in Trubarjem smo dobili identiteto, kije ni mogoče izbrisati, Žurnal24 main
Danes obeležujemo dan reformacije, ki nam je prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik.

Slovesnost ob današnjem državnem prazniku je potekala včeraj. Vendar pa zaradi varčevalnih ukrepov dneva letos nismo obeležili s proslavo na državni ravni. Včeraj je bil slavnostni govornik  predsednik države Danilo Türk, ki je v govoru poudaril, da odgovornosti ne moremo prelagati na tuja ramena.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992.

S 95 tezami do prenove

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje, ki je privedlo do preureditve Rimskokatoliške cerkve, se je začelo 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Trubar osrednja osebnost

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar (1508-1586). Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik.

V času reformacije smo dobili tudi prvi slovenski pravopis izpod peresa slovenskega protestanta in slovničarja, Adama Bohoriča. Za najbolj pomembno delo tega časa pa štejejo obsežen prevod Biblije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.