Juncker Pahorju svetoval o NLB

Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk Foto: Žurnal24 Pahor, Juncker, obisk
Predsednik evroskupine Jean-Claud Juncker je na obisku pri slovenskem premierju temu "zasebno svetoval" o dokapitalizaciji NLB. Zavrnil je izjave, da so bili stresni testi preblagi.
Oglej si celoten članek
Fotografije srečanja s Pahorjem si oglejte v galeriji.
 

"Stresni testi so bili verodostojni, izpeljani na zelo strokoven način in regulatorji, ki so jih izvajali, so to počeli na neodvisen način in v skladu z vsemi pravili," je po današnjem srečanju s predsednikom vlade Borutom Pahorjem v Ljubljani zatrdil luksemburški premier Juncker.

Na vprašanje, ali je Pahorju postregel s kakšnim nasvetom glede vprašanja dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je stresni test sicer opravila, je odvrnil, da mu je "svetoval zasebno".

 

Luksemburški premier se bo danes srečal še s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, predsednikom republike Danilom Türkom, ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem ter z ministrom za finance Francem Križaničem in guvernerjem Banke Slovenije Markom Kranjcem.

 

Poudaril je, da je dokapitalizacija resna težava, ki pa za zdaj ne ogroža sorazmerno dobrega stanja slovenskega gospodarstva. Pri tem se je vzdržal komentarja o gibanju tečaja evra, ki je zaradi grške dolžniške krize močno izgubil na vrednosti, češ da je podvržen dnevnim spremembam.

 

Opozoril je, da temu ne bi smeli posvečati preveč pozornosti, saj bi se pretiranemu nihanju morali izogniti. "Kar je pomembno, so gospodarski temelji," je dodal.

NLB je vredna zaupanja
Pahor je medtem ponovil, da kapitalska ustreznost NLB trenutno omogoča, da ta uživa potrebno zaupanje domačih in tujih komitentov. Da pa bi to zaupanje uživala na dolgi rok in postala močan regionalni igralec, banka po Pahorjevih besedah potrebuje dokapitalizacijo.

Ponovil je, da se Slovenija glede dokapitalizacije sooča z dilemo, ali dokapitalizacija z državnim denarjem ali vstop strateškega partnerja, in pri tem zatrdil, da mora biti končna odločitev sprejeta pregledno.

Luksemburški premier je sicer prvi in doslej edini vodja skupine držav z evrom. Na tem položaju je od leta 2005. Prav tako je Juncker, ki je tudi luksemburški minister za zakladnico, med vsemi voditelji držav članic Unije najdlje na položaju. Na čelu luksemburške vlade je od leta 1995.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.