Juncker Šarcu: "Pridi, mladi mož!"

Foto: Epa Marjan Šarec, Salzburg
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju novega slovenskega premierja Marjana Šarca sprejel z besedami: "Pridi, mladi mož." Drugih izjav predsednik in premier ob rokovanju pred srečanjem nista dajala.
Oglej si celoten članek

V Evropski komisiji so pred srečanjem pojasnili, da bosta Juncker in Šarec sestanek izkoristila za pripravo vrha EU, ki bo naslednji teden.

Po srečanju Šarca in Junckerja ni predvidene skupne izjave, v komisiji naj bi posredovali le kratek povzetek srečanja. Šarec pa bo imel pozneje izjavo za slovenske medije v Bruslju.

Premier se je danes v Bruslju že srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. To srečanje, ki je trajalo nekoliko dlje od predvidene pol ure, je bilo po neuradnih navedbah s slovenske strani zelo dobro in precej konkretno, s poudarkom na pripravah na vrh, še zlasti na brexitu.

Tusk je po srečanju tvitnil, da je z veseljem sprejel Šarca na njegovem prvem obisku v Bruslju ter da sta razpravljala o brexitu, Zahodnem Balkanu in vrhu unije, ki bo naslednji teden.

V Tuskovi tiskovni službi so k temu še dodali, da je bilo srečanje zelo dobro, da je potekalo v zelo pozitivnem vzdušju ter da sta razpravljala o pripravah na vrh prihodnji teden, vključno z brexitom, notranjo varnostjo in migracijami.

Razpravljala sta tudi o širših temah, kot so populizem, Zahodni Balkan in Rusija ter tudi o razvoju dogodkov v povezavi s slovensko-hrvaškim sporom o meji, so še sporočili iz Tuskove tiskovne službe.

Šarec je danes v Bruslju na prvem delovnem obisku v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU za Slovenijo.

Posebnih novic ni pričakovati. To je zlasti prva priložnost, da novi premier v Bruslju predstavi slovenske interese in pričakovanja, pri čemer pri ključnih vprašanjih ni bistvenih odstopanj od dosedanjih slovenskih stališč.

Premier naj bi po neuradnih napovedih jasno izrazil slovensko pričakovanje, da se v EU dosledno spoštuje skupne temeljne vrednote, vključno z vladavino prava, torej tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Za novega premierja je to pomemben teden pri umeščanju na evropsko in mednarodno politično sceno. V torek je namreč v Sloveniji gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, v petek pa gre v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:32 10. Oktober 2018.

    Juncker Šarcu: "Pridi, mladi komediant

  • 19:55 10. Oktober 2018.

    Če Šarec dovoli Junckerju, da mu ta porine jezik v usta, bo piranski zaliv naš do Savudrije.

  • 19:39 10. Oktober 2018.

    Šarec Junckerju: Arbitraža, arbitraža, arbitraža.... Juncker Šarcu: Prodaja NLB, prodaja NLB, prodaja NLB...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.