Slovenija
4108 ogledov

Juncker Šarcu: "Pridi, mladi mož!"

Marjan Šarec, Salzburg Epa
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju novega slovenskega premierja Marjana Šarca sprejel z besedami: "Pridi, mladi mož." Drugih izjav predsednik in premier ob rokovanju pred srečanjem nista dajala.

V Evropski komisiji so pred srečanjem pojasnili, da bosta Juncker in Šarec sestanek izkoristila za pripravo vrha EU, ki bo naslednji teden.

Po srečanju Šarca in Junckerja ni predvidene skupne izjave, v komisiji naj bi posredovali le kratek povzetek srečanja. Šarec pa bo imel pozneje izjavo za slovenske medije v Bruslju.

Premier se je danes v Bruslju že srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. To srečanje, ki je trajalo nekoliko dlje od predvidene pol ure, je bilo po neuradnih navedbah s slovenske strani zelo dobro in precej konkretno, s poudarkom na pripravah na vrh, še zlasti na brexitu.

Tusk je po srečanju tvitnil, da je z veseljem sprejel Šarca na njegovem prvem obisku v Bruslju ter da sta razpravljala o brexitu, Zahodnem Balkanu in vrhu unije, ki bo naslednji teden.

V Tuskovi tiskovni službi so k temu še dodali, da je bilo srečanje zelo dobro, da je potekalo v zelo pozitivnem vzdušju ter da sta razpravljala o pripravah na vrh prihodnji teden, vključno z brexitom, notranjo varnostjo in migracijami.

Razpravljala sta tudi o širših temah, kot so populizem, Zahodni Balkan in Rusija ter tudi o razvoju dogodkov v povezavi s slovensko-hrvaškim sporom o meji, so še sporočili iz Tuskove tiskovne službe.

Šarec je danes v Bruslju na prvem delovnem obisku v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU za Slovenijo.

Posebnih novic ni pričakovati. To je zlasti prva priložnost, da novi premier v Bruslju predstavi slovenske interese in pričakovanja, pri čemer pri ključnih vprašanjih ni bistvenih odstopanj od dosedanjih slovenskih stališč.

Premier naj bi po neuradnih napovedih jasno izrazil slovensko pričakovanje, da se v EU dosledno spoštuje skupne temeljne vrednote, vključno z vladavino prava, torej tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Za novega premierja je to pomemben teden pri umeščanju na evropsko in mednarodno politično sceno. V torek je namreč v Sloveniji gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, v petek pa gre v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • perhan63 20:32 10.oktober 2018.

    Juncker Šarcu: "Pridi, mladi komediant

  • Mali Miha 19:55 10.oktober 2018.

    Če Šarec dovoli Junckerju, da mu ta porine jezik v usta, bo piranski zaliv naš do Savudrije.

  • mirror 19:39 10.oktober 2018.

    Šarec Junckerju: Arbitraža, arbitraža, arbitraža.... Juncker Šarcu: Prodaja NLB, prodaja NLB, prodaja NLB...