'K pogovorom pridite s trezno glavo'

Foto: Žurnal24 Novi list spominja, da je Slovenija zaradi prejšnjega hrvaškega pravilnika bloki
Pozivamo hrvaško vlado, da se trezne glave vrne k pogajanjem o vprašanju meje, da bi tako našli kompromisno rešitev, pravi Milan Balažic.
Oglej si celoten članek

Slovenija meni, da bi moral ta proces teči po naslednjem razporedu:

1. umik spornih dokumentov iz hrvaških pogajalskih izhodišč
2. sprejem sporazuma o načinu reševanja mejnega vprašanja
3. umik slovenskih zadržkov pri pogajanjih Hrvaške z EU
4. nadaljevanje hrvaških predpristopnih pogajanj z EU
5. določitev meje pred vstopom Hrvaške v EU

Po besedah uradnega govornika ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) Milana Balažica bi se v primeru arbitraže zadeva odvijala precej hitro, so zapisali v Jutarnjem listu. Načrt evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna je namreč predvideval, da bi se sporazum o reševanju mejnega problema sprejel v enem mesecu, do končne rešitve pa v enem letu, še dodaja Balažic.

Uradni govorec MZZ prav v tem sporazumu vidi temelj za nadaljna pogajanja, saj meni, da bi bilo treba "nadaljevati tam, kjer smo se ustavili."

Pri tem je treba izpostaviti, da v Sloveniji obstaja konsenz, da je Rehnov predlog zavrnila Hrvaška, medtem ko na Hrvaškem obstaja konsenz, da ga je zavrnila Slovenija, saj obe strani sploh ne govorita o istem dokumentu. Slovenska vlada pri tem misli na predlog, ki vključuje tudi slovenska dopolnila, medtem ko hrvaška stran misli na predlog brez teh dopolnil, so še zapisali v Jutarnjem listu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.