Slovenija
0 ogledov

'K pogovorom pridite s trezno glavo'

Novi list spominja, da je Slovenija zaradi prejšnjega hrvaškega pravilnika bloki Žurnal24 main
Pozivamo hrvaško vlado, da se trezne glave vrne k pogajanjem o vprašanju meje, da bi tako našli kompromisno rešitev, pravi Milan Balažic.

Slovenija meni, da bi moral ta proces teči po naslednjem razporedu:

1. umik spornih dokumentov iz hrvaških pogajalskih izhodišč
2. sprejem sporazuma o načinu reševanja mejnega vprašanja
3. umik slovenskih zadržkov pri pogajanjih Hrvaške z EU
4. nadaljevanje hrvaških predpristopnih pogajanj z EU
5. določitev meje pred vstopom Hrvaške v EU

Po besedah uradnega govornika ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) Milana Balažica bi se v primeru arbitraže zadeva odvijala precej hitro, so zapisali v Jutarnjem listu. Načrt evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna je namreč predvideval, da bi se sporazum o reševanju mejnega problema sprejel v enem mesecu, do končne rešitve pa v enem letu, še dodaja Balažic.

Uradni govorec MZZ prav v tem sporazumu vidi temelj za nadaljna pogajanja, saj meni, da bi bilo treba "nadaljevati tam, kjer smo se ustavili."

Pri tem je treba izpostaviti, da v Sloveniji obstaja konsenz, da je Rehnov predlog zavrnila Hrvaška, medtem ko na Hrvaškem obstaja konsenz, da ga je zavrnila Slovenija, saj obe strani sploh ne govorita o istem dokumentu. Slovenska vlada pri tem misli na predlog, ki vključuje tudi slovenska dopolnila, medtem ko hrvaška stran misli na predlog brez teh dopolnil, so še zapisali v Jutarnjem listu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.