K sumljivim le še s policijo

Foto: Jerca Božič Kranjec slovenija 12.03.14. Dolenjska, Novo mesto, resevalec Peter Cerne ob resevalnem v
Lažni klici. Reševalci za prazen nič v romska naselja. Poškodujejo jim vozilo.
Oglej si celoten članek

Število lažnih klicev iz romskih naselij Brezje in Dobruška vas za nujno medicinsko pomoč na številko 112 se je v zadnjih treh mesecih povečalo, reševalci pa so bili tam deležni sprejema, ob katerem so se počutili ogrožene. V Zdravstvenem domu (ZD) Novo mesto so se zato odločili, da se bodo ob sumljivih klicih v ti naselji odpravili le še ob spremstvu policije.

Rojevala kar dvakrat

Ob zadnji izkušnji v Dobruški vasi je bil Peter Černe, vodja reševalne službe ZD Novo mesto, prepričan, da gre za lažni klic, saj je šlo pred dvema mesecema za isto osebo, ki naj bi prav tako rojevala: "Ko smo sredi noči prispeli v naselje, so nas usmerili do odmaknjene hiše. Tam se je izkazalo, da je šlo za lažni klic. Obstopilo nas je od 20 do 30 ljudi, začeli so vpiti in groziti. Med zapuščanju naselja so nam vozilo tudi poškodovali."

Imajo le eno ekipo

"Ob lažnih klicih so ogroženi tudi tisti, ki bi takrat res potrebovali pomoč," je poudarila Milena Kramar Zupan, direktorica ZD Novo mesto. Imajo namreč le eno urgentno ekipo, preostali dve, ki ju lahko sestavijo po potrebi, pa sta kadrovsko manj popolni. "Na Zvezi Romov za Dolenjsko smo se zato dogovorili, da bomo ob sumljivih klicih najprej poklicali kontaktne osebe v naseljih, in če te ne bodo dosegljive, bomo za spremstvo poklicali policijo," je dodala Kramar Zupanova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 20:48 13. Marec 2014.

    Spoštovani pošteni in neksenofobični državljani, oprosite mi na tako močen izliv gneva. Res je, kako močno sovražijo rome, da predlagajo …

  • 17:31 13. Marec 2014.

    Pes ki laja ne grize...

  • 17:30 13. Marec 2014.

    Kak pacient. <br />Na Polju je še prostora. Imajo tudi rdeče pobarvane sobe za posebne primere....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.