Slovenija
84 ogledov

K sumljivim le še s policijo

slovenija 12.03.14. Dolenjska, Novo mesto, resevalec Peter Cerne ob resevalnem v Jerca Božič Kranjec
Lažni klici. Reševalci za prazen nič v romska naselja. Poškodujejo jim vozilo.

Število lažnih klicev iz romskih naselij Brezje in Dobruška vas za nujno medicinsko pomoč na številko 112 se je v zadnjih treh mesecih povečalo, reševalci pa so bili tam deležni sprejema, ob katerem so se počutili ogrožene. V Zdravstvenem domu (ZD) Novo mesto so se zato odločili, da se bodo ob sumljivih klicih v ti naselji odpravili le še ob spremstvu policije.

Rojevala kar dvakrat

Ob zadnji izkušnji v Dobruški vasi je bil Peter Černe, vodja reševalne službe ZD Novo mesto, prepričan, da gre za lažni klic, saj je šlo pred dvema mesecema za isto osebo, ki naj bi prav tako rojevala: "Ko smo sredi noči prispeli v naselje, so nas usmerili do odmaknjene hiše. Tam se je izkazalo, da je šlo za lažni klic. Obstopilo nas je od 20 do 30 ljudi, začeli so vpiti in groziti. Med zapuščanju naselja so nam vozilo tudi poškodovali."

Imajo le eno ekipo

"Ob lažnih klicih so ogroženi tudi tisti, ki bi takrat res potrebovali pomoč," je poudarila Milena Kramar Zupan, direktorica ZD Novo mesto. Imajo namreč le eno urgentno ekipo, preostali dve, ki ju lahko sestavijo po potrebi, pa sta kadrovsko manj popolni. "Na Zvezi Romov za Dolenjsko smo se zato dogovorili, da bomo ob sumljivih klicih najprej poklicali kontaktne osebe v naseljih, in če te ne bodo dosegljive, bomo za spremstvo poklicali policijo," je dodala Kramar Zupanova.

Komentarjev 26
  • dragec 20:48 13.marec 2014.

    Spoštovani pošteni in neksenofobični državljani, oprosite mi na tako močen izliv gneva. Res je, kako močno sovražijo rome, da predlagajo izgon, Manjka jim samo še Hitler

  • ac-dc 17:31 13.marec 2014.

    Pes ki laja ne grize...

  • ac-dc 17:30 13.marec 2014.

    Kak pacient. Na Polju je še prostora. Imajo tudi rdeče pobarvane sobe za posebne primere....