Kacin odločno: "Imeli bi manj mrtvih, če bi premier ..."

Foto: Žurnal24 Jelko Kacin
Vladni govorec Jelko Kacin je zadovoljen z odzivom slovenskega prebivalstva na ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, poudarja pa, da bi s pravočasnim odzivom prejšnje vlade lahko preprečili marsikatero okužbo in smrt.
Oglej si celoten članek

Uradni govorec vlade Jelko Kacin, ki ima na plečih veliko odgovornost, da javnosti posreduje pomembne podatke v zvezi z novim koronavirusom, je zelo zadovoljen z odzivom slovenskih državljanom, ki so z odgovornim ravnanjem pomagali zajeziti širitev bolezni, kar ga navdaja z optimizmom, da bo Slovenija iz krize izšla kot zmagovalka.

"Moram pa poudariti, da se prebivalci v veliki meri ne le zavedajo omejitev, ampak z njimi tudi živijo. Ne vem, kako bo, če bodo omejitve trajale bistveno več časa, takrat bi lahko bilo napetosti verjetno še več. Če vemo, da je slovenski zdravstveni sistem v tem trenutku v soočanju z epidemijo covida-19 zaseden manj kot tretjinsko, imamo dobre možnosti, da tudi v primeru morebitne rasti števila bolnikov zdravstvo zdrži in bomo izzivom kos," je v obširnem intervjuju za Večer povedal Kacin in dodal, da bi bila zdravstvena slika lahko še bistveno boljša, če bi prejšnja vlada prisluhnila njegovim predlogom in pravočasno sklicala Svet za nacionalno varnost (SNAV).

Kacin je bil v prejšnji vladi Marjana Šarca član ožje ekipe zunanjega ministra Mira Cerarja. Ta se je na njegovo prigovaranje trudil takratnega premierja Šarca prepričati, da mora sklicati Svet za nacionalno varnost (SNAV), vendar seto ni zgodilo. "O tem pa tako ali tako ni odločal predsednik vlade Šarec sam, ampak oseba, ki je sedaj v poslanski skupini LMŠ," je pojasnil Kacin.

Ob poizvedbi novinarja Uroša Esiha, ali govori o Šarčevem bivšem svetovalcu za nacionalno varnost Damirju Črnčecu, je Kacin odvrnil: "Oseba je preprečevala, da bi se SNAV sploh sklical, kajti SNAV v razširjeni sestavi predvideva tudi sodelovanje opozicije, na to pa niso pristali pod nobenim pogojem. Odgovorno trdim, da bi danes imeli bistveno manj pozitivnih in manj mrtvih, če bi premier SNAV sklical prej in bi ocenili razmere. V tem primeru bi zagotovo poskrbeli, da bi koncert Bocellija v Ljubljani odpovedali pravočasno, veliko prej. Ne pa, da so kljub odpovedi prihajali občudovalci v Ljubljano z avtobusi in šele v zadnjem trenutku ugotovili, da koncerta ne bo. Ljubljana je tako zdaj največje žarišče virusa v državi."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 36

  • 18:48 12. April 2020.

    Vsi s svojo neslavno prtljago na hrbtu,nam krojijo usodo

  • 09:22 12. April 2020.

    žurnalko, tukaj se pa lepo vidi, koliko imate plačanih levih komentatorjev. A jih plačate po oceni kolik plusov dobi, a …

  • 19:33 11. April 2020.

    Slab matematik, največ okuženih v procentih je v Šmarjah pri Jalšah, potem Mertliki, Ljutometu in šele potem Ljubljana. Ko si …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.