Kacin namignil, kdaj se bodo lahko šolarji vrnili v šolske klopi

Foto: gov.si
Foto: gov.si
O drugem paketu pomoči bo vlada razpravljala jutri.
Oglej si celoten članek

"Za nami je lep konec tedna. Vsem se želim zahvaliti za potrpežljivost in odgovornost v teh sončnih dneh. Tej zahvali se pridružujejo tudi policisti, ki so ta vikend zaznali še manj kršitev," je na današnji tiskovni konferenci ob 11. uri povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Veliko je primerjav, kako nam gre, kako gre sosedom. Gre nam zelo dobro, za to ste zaslužni vsi. Ukrepi ne učinkujejo, če se jih ne držimo, a mi se jih držimo."

Dodal je, da se zaveda, da si vsi želimo nadaljnjih korakov v normalizacijo življenja. "Infektologi in epidemiologi poudarjajo, da množičnih prireditev še nekaj časa ne bo," je poudaril Kacin. "Pomembna podlaga za nadaljnje korake bo tudi raziskava, ki jo je že začel izvajati na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo pod vodstvom Miroslava Petrovca. Veseli me, da so anketiranci vabila že prejeli, pa tudi, da je bil vzorec še razširjen, kar bo omogočilo dobre rezultate." 

Koronavirus v SLO Petrovec pojasnjuje podrobnosti raziskave: Na terenu bo deset ekip

Odpiranje šol odvisno od raziskave

Poudaril je, da se tovrstne raziskave v običajnih razmerah trajajo dlje časa, a tega privilegija sedaj nimamo. "Prej kot bomo imeli rezultate, prej bo tudi ministrica, ki je pristojna za izobraževanje, vedela kaj več, kako se mora šolstvo prilagoditi, da bi lahko ponovno zagnali izobraževalni in vzgojni sistem," je pojasnil Kacin.

Foto: Profimedia Osnovna šola

V vmesnem času vlada po besedah Kacina "dela na blaženju posledic epidemije". "Delo na drugem paketu ukrepov se nadaljuje, vlada ga bo obravnavala jutri," je dejal Kacin in pojasnil, da posvet koalicijskih poslancev poteka prav ta trenutek. Po tem bodo tudi jasni odgovori na vprašanja, kot je pomoč za dolgotrajno brezposelne in podobno.

covid-19 Včeraj v Sloveniji tri nove smrtne žrtve, hkrati tudi dobre novice

Povedal je tudi, da je še vedno odprta krizna celica na MZZ, katere glavna naloga je pomagati domov slovenskim državljanom in državljankam. "Domov smo jim pomagali 800-tim, 1500 jih je pot domov našlo samih," je dejal Kacin. "Še vedno je po svetu 500 slovenskih državljanov, ki so se obrnili na nas za pomoč. Hkrati je po svetu veliko takih, ki nas niso kontaktirali. Krizna celica je še vedno v delovanju, obrnete se lahko na konzularno službo MZZ in Andreja Štera."  Na skupnem računu, ki ga je vlada odprla za donacije so zbrali 472 652, 23 evrov.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:58 22. April 2020.

    preberi si celo stran bla, bla, bla, zato, da ne izveš nič, vse je odvisno, od odvisno, od odvisno , …

  • 17:32 20. April 2020.

    21.593 ogledov, pa še noben ni komentiral : naslov namiguje da je v članku kakšen namig, datum, kdaj se bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.