Kaj bi v Sloveniji spreminjal Bruselj?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Bruselj je danes predstavil seznam ukrepov, ki naj bi jih Slovenija pa tudi druge države sprejele še letos. Evropska komisija Sloveniji priporoča predvsem reforme s področja financ, sociale in pravosodja.
Oglej si celoten članek

1. Sprejem nove pokojninske reforme. Čeprav je Slovenija sprejela reformo leta 2013, pa komisija izpostavlja, da če želimo vzdržnost blagajne po letu 2020, je čas, da začnemo s sprejemanjem nove. Do konca leta naj bi Slovenija sprejela tudi reformo sistemov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe. Slednja naj bi se iz institucij selila na dom. 

2. Zmanjšanje primanjkljaja. Poleg zamanjšanja primanjkljaja, komisija Slovenijo poziva tudi k sprejemu zakona o fiskalnem pravilu in spremembe zakona o javnih financah.

3. Pregled minimalne plače. Slovenija naj bi pregledala tudi način določanja minimalne plače zlasti v luči konkurenčnosti, zaposlovanja in revščine zaposlenih. Komisija pa od nas želi tudi povečanje zaposljivosti nizkokvalificiranih in starejših delavcev ter ukrepe za zmanjšanje dolgotrajne brezposelnosti.

4. Manj slabih posojil. Ena izmed ključnih točk še vedno ostaja tudi zmanjšanje obseg slabih posojil v bankah. Nadaljevanje s prestrukturiranjem podjetij. Komisija pa si želi videti tudi ukrepe za izboljšanje dostopa do financiranja za mala in srednja ter mikro podjetja.

5. Hitrejša sodišča. Predlagajo reforme za izboljšanje učinkovitosti pravosodja in skrajšanje sodnih postopkov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:10 13. Maj 2015.

    Glavno da je Dušan zadovoljen :D<br />Me prav zanima na kakšen način bodo te reforme sprejete...<br />1. Pokojnine ne bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.