Slovenija
33 ogledov

Kaj bi v Sloveniji spreminjal Bruselj?

Grafit Saša Despot
Bruselj je danes predstavil seznam ukrepov, ki naj bi jih Slovenija pa tudi druge države sprejele še letos. Evropska komisija Sloveniji priporoča predvsem reforme s področja financ, sociale in pravosodja.

1. Sprejem nove pokojninske reforme. Čeprav je Slovenija sprejela reformo leta 2013, pa komisija izpostavlja, da če želimo vzdržnost blagajne po letu 2020, je čas, da začnemo s sprejemanjem nove. Do konca leta naj bi Slovenija sprejela tudi reformo sistemov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe. Slednja naj bi se iz institucij selila na dom. 

2. Zmanjšanje primanjkljaja. Poleg zamanjšanja primanjkljaja, komisija Slovenijo poziva tudi k sprejemu zakona o fiskalnem pravilu in spremembe zakona o javnih financah.

3. Pregled minimalne plače. Slovenija naj bi pregledala tudi način določanja minimalne plače zlasti v luči konkurenčnosti, zaposlovanja in revščine zaposlenih. Komisija pa od nas želi tudi povečanje zaposljivosti nizkokvalificiranih in starejših delavcev ter ukrepe za zmanjšanje dolgotrajne brezposelnosti.

4. Manj slabih posojil. Ena izmed ključnih točk še vedno ostaja tudi zmanjšanje obseg slabih posojil v bankah. Nadaljevanje s prestrukturiranjem podjetij. Komisija pa si želi videti tudi ukrepe za izboljšanje dostopa do financiranja za mala in srednja ter mikro podjetja.

5. Hitrejša sodišča. Predlagajo reforme za izboljšanje učinkovitosti pravosodja in skrajšanje sodnih postopkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Peric Mitja 21:10 13.maj 2015.

    Glavno da je Dušan zadovoljen :DMe prav zanima na kakšen način bodo te reforme sprejete...1. Pokojnine ne bo za nas, to mi je blo jasno že pred 10 leti in mi je tudi danes.Pokojnino ste si nekateri ...prikaži več nakradli, kot da boste živeli 150 let, drugi je ne bomo vidli in niti imeli od česa živet, če bomo slučajno dočakali 70. leta.2. zmanjšanje primankljaja, pomeni tudi zmanjšanje basanja vaših žepov in žepov celotnega javnega sektorja (nemogoče) vrana vrani ne izkljuje oči.3. minimalno plačo si pregledujete vsi in ogledujete pol pa govorite, da se da tudi z 260 evri socialne pomoči preživet, če vam pa rabijo plačilne liste, dragi državniki, pa povejte, mislim, da nekdo, ki dobi 560 evrov plače bo zbrav tudi 0,6€ za poštnino in vam jo bo brez problema poslal, pa tudi za celo leto za nazaj, če vas pa zanimajo tudi neizplačane plače, pa vam lahko marsikateri pošlje tudi bančne izpiske, večina jih ne skriva, kakor vi, dragi državniki.4. Slaba p