Kaj bo še leta 2017 slabše kot pred krizo

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Banka Slovenije je zvišala napoved gospodarske rast: letos naj bi bila tako 2,6, prihodnje leto 1,9 in leta 2017 2,2 odstotka.
Oglej si celoten članek

Leta 2017 bo tako BDP na isti ravni kot pred krizo, a bo država precej v slabšem stanju, je povedal Luka Žakelj. Imeli bomo 30 tisoč več brezposelnih kot pred krizo, potrošnja bo nižja za pol milijarde in potencial za rast izvoza bo zelo nizek. Je pa rast, kot je dejala viceguvernerka Mejra Festić precej bolj zdrava, saj ne temelji več le ne izvozu, ampak se je prebudila tudi domača potrošnja, predvsem gospodinjstev, podjetja so se razdolžila in ustvarila 1,5 milijarde evrov presežkov, ki jih bodo po njenih pričakovanjih usmerila v naložbe. 

Več denarja v bankah, a manj vezanega

V prvih osmih mesecih so banke tujim financerjem odplačale za skoraj 900 milijonov evrov, vloge podjetij in gospodinjstev v bankah pa so se povečale za 845 milijonov evrov (gospodinjstev za 233), a je več kot pol vlog na vpogled.

Foto: Saša Despot Stanislava Zadravec Caprirolo "Če je obrestna mera pod odstotek, se ne bo nihče odločal za dolgoročne vezave, to je normalno, je pa to lahko tveganje za banke, saj se z bančnih računov lahko takoj prelije za naložbe," je pojasnila viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo. Obrestne mere za depozite se bodo dvignile, ko se bo spremenila politika ECB, tega pa še ni na vidiku.

Kot je pojasnil Tomaž Košak so se obrestne mere zniževale tudi letos v prvih šestih mesecih, a za dodatne padce ni več prav dosti prostora. Zanimivo pa so obrestne mere zelo podobne ne glede na časovno obdobje vezave, torej za daljšo vezavo ni mogoče dobiti dosti višjih obresti. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 22:21 14. Oktober 2015.

    pozabljat pa na drugo dejstvo. od 2008 je državo zapustilo 40000 ljudi. od tega rečemo vsaj tretjina visokoizobrazenih. Njihov studij …

  • Vem da vsi najraj gledajo sam BDP ampak men se zdi pa da je najlepši kazalec razmer v državi % …

  • 21:43 14. Oktober 2015.

    ma že 70 let nas na*egujejo da bo bolje, za temi parolami pa si vsa ta leta le sami med …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.