Slovenija
58 ogledov

Kaj bo še leta 2017 slabše kot pred krizo

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Banka Slovenije je zvišala napoved gospodarske rast: letos naj bi bila tako 2,6, prihodnje leto 1,9 in leta 2017 2,2 odstotka.

Leta 2017 bo tako BDP na isti ravni kot pred krizo, a bo država precej v slabšem stanju, je povedal Luka Žakelj. Imeli bomo 30 tisoč več brezposelnih kot pred krizo, potrošnja bo nižja za pol milijarde in potencial za rast izvoza bo zelo nizek. Je pa rast, kot je dejala viceguvernerka Mejra Festić precej bolj zdrava, saj ne temelji več le ne izvozu, ampak se je prebudila tudi domača potrošnja, predvsem gospodinjstev, podjetja so se razdolžila in ustvarila 1,5 milijarde evrov presežkov, ki jih bodo po njenih pričakovanjih usmerila v naložbe. 

Več denarja v bankah, a manj vezanega

V prvih osmih mesecih so banke tujim financerjem odplačale za skoraj 900 milijonov evrov, vloge podjetij in gospodinjstev v bankah pa so se povečale za 845 milijonov evrov (gospodinjstev za 233), a je več kot pol vlog na vpogled.

Stanislava Zadravec Caprirolo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Če je obrestna mera pod odstotek, se ne bo nihče odločal za dolgoročne vezave, to je normalno, je pa to lahko tveganje za banke, saj se z bančnih računov lahko takoj prelije za naložbe," je pojasnila viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo. Obrestne mere za depozite se bodo dvignile, ko se bo spremenila politika ECB, tega pa še ni na vidiku.

Kot je pojasnil Tomaž Košak so se obrestne mere zniževale tudi letos v prvih šestih mesecih, a za dodatne padce ni več prav dosti prostora. Zanimivo pa so obrestne mere zelo podobne ne glede na časovno obdobje vezave, torej za daljšo vezavo ni mogoče dobiti dosti višjih obresti. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 22:21 14.oktober 2015.

    pozabljat pa na drugo dejstvo. od 2008 je državo zapustilo 40000 ljudi. od tega rečemo vsaj tretjina visokoizobrazenih. Njihov studij je državo stal, če gre za inzenirja 100k ce gre za druzboslovca pa recimo 50k. Pa bodimo povprecni torej 75k ...prikaži več po glavi. Torej tako zelo cez prst 12000 x 75000 je 900 milijonov€. Toliko denarja ste vrgli cez okno. pa mislim, da je ta racun precej rezerviran. Ljudi, ki se ne bodo vec vrnili in ljudje, ki bi ustvarili dodano vrednost vecjo od investicije v njih. Pravi izracun je povprecna starost delavcev v izvoznih firmah.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:52 14.oktober 2015.

    Vem da vsi najraj gledajo sam BDP ampak men se zdi pa da je najlepši kazalec razmer v državi % zaposlenosti. Namreč pri kazalcu brezposelnosti je anomalija ker štejejo samo tiste ki so prijavljeno brezposelni, ne pa tudi ostalih.

  • valerijakregar 21:43 14.oktober 2015.

    ma že 70 let nas na*egujejo da bo bolje, za temi parolami pa si vsa ta leta le sami med seboj polnijo svoje žepe !in to v taki meri, da zmanjkuje narodu !lep novi primer je kos, pa ...prikaži večpa stari lopovi na dutb !