Kaj je odmevalo ta teden?

Foto: Žurnal24 Simona Dimic
Iztekajoči se teden je bil v znamenju Vegradovih delavcev, ki so dosegli odstop prve kadrovnice v državi Simone Dimic. Njen nadrejeni Borut Pahor pa je šel na obisk k Jadranki Kosor.
Oglej si celoten članek

Vodja Pahorjevega kabineta Simona Dimic je zadnji teden medije zaposlovala predvsem zaradi domnvenih nepravilnosti v povezavi z gradnjo hiše v ljubljanskih Murglah. Kljub temu, da ji premier Borut Pahor ni odrekel podpore, pa je Dimičeva v petek podala odstopno izjavo in se odpravila v Dubaj.

Preizkus za pravno državo pa se bo na ljubljanskem sodišču odvijal v prihodnjih mesecih. V petek se je namreč začela prva obravnava v primeru Čista lopata. Tožilka sploh ni mogla priti do besede, saj so odvetniki treh glavnih akterjev Ivana Zidarja, Dušana Černigoja, Hilde Tovšak predlagali izločitev nezakonito pridobljenih dokazov in sodnega senata, saj naj bi bili prisluhi pridobljeni na nezakonit način.

Tožilstvo bo tako sedaj do 19. novembra odločilo, ali tožilka lahko sploh še zastopa tako obtožnico zaradi navedb o nezakonito pridobljenih dokazih.

Odpoved kolektivne pogodbe
Na drugem koncu Ljubljane pa je dan predtem vlada sindikatom sporočila, da se odpoveduje kolektivna pogodba in pripravlja nova, kjer bo spremenjen le en člen. Ta bo določal, da bo treba za izplačilo tretje in četrte izravnave počakati na boljše gospodarske čase. Sindikati tokrat s stavko ne grozijo, temveč napovedujejo tožbe na sodiščih.

Zaradi stavke Policijskega sindikata Slovenije pa se vam bolje godilo, če vas bo ustavil policist. Sodelovali boste lahko namreč v nagradni igri. "Nikomur se ni zmešalo," ob tem pravijo v PSS.

Mostovi in prijateljstva
"Postavila sva številne mostove tako osebne kot gospodarske," pa je po srečanju s premierjem Borutom Pahorjem dejala njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor. Srečanja tokrat ni prineslo vidnejših dogovorov, razen tega, da bi lahko državi skupaj nadzorovali zračna prostora.

Ekonomist Rado Pezdir pa se je tokrat lotil še bančnega kartela zaradi bančnega dogovora o provizijah za dvig gotovine na bančnih avtomatih. Od Banke Slovenije, kamor je poslal tudi svojo zahtevo, pričakuje, da bo končno udarila po mizi.

Svet: Francija in Haiti
Medtem ko se pri nas sindikati ne želijo sprijazniti z zamrznitvijo plač, pa Francozi z vsemi topovi streljajo na predsednika Nicolasa Sarkozyja in prek demonstracij zahtevajo, da se umakne nova pokojninska reforma.

Na drugi strani Atlantika, natančneje na Haitiju, pa se bojujejo s kolero. Slednja je doslej zahtevala že 220 smrtnih žrtev, več kot 3000 obolelih pa se zdravi v bolnišnicah. Pet primerov bolezni tudi v prestolnici.

Kosmač si je oddahnil
Glede na številne komentarje naših bralcev pa ob tokratnem pregledu ne moremo iti niti mimo Big Brotherja. Roka Kosmača so namreč komentatorji v studiju zaradi njegove neodločnosti, dobesedno napadli. Kosmač pa na vse skupaj odgovarja: "Nisem brez jajc!"

In za konec poglejmo svet iz še malo bolj svetle plati. V ponedeljek se za slovenske šolarje začenjajo tako imenovane krompirjeve počitnice. Glede na to, da vremenoslovci za začetek prihodnjega tedna napovedujejo tudi prve snežinke, pa se lahko smučarji nadejajo hitrega začetka smučarske sezone.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.