Kako bi glasovali, če bi lahko glasovali proti?

Foto: Anže Petkovšek Marjan Šarec in Borut Pahor
Foto: Anže Petkovšek Marjan Šarec in Borut Pahor
Je drugi krog predsedniških volitev že odločen?
Oglej si celoten članek

"Če bi lahko glasovali proti, bi bila volilna udeležba veliko višja," je ena od domiselnih analiz včerajšnjega volilnega dneva, za katero sicer ne vem več, kje sem jo slišala, vendar pa povzame celotno dogajanje, zaznamovano predvsem z nizko volilno udeležbo. Ker volilci med vsemi devetimi kandidatom niso našli kandidata, ki bi ga podprli, so ostali doma.

 

Foto: Mediaspeed predsedniške volitve 2017 V nobenem od volilnih štabov tako včeraj niso odpirali šampanjcev. Na govorniške odre so se vsi vzpenjali s kislimi nasmehi, Angelca Likovič pa tudi s svojo potičko. Vendar pa se je izkazalo, da Angelca vendarle ne stavi na vrednote, ki bi prepričali Slovence. Likovičevo je podprlo zgolj 0, 58 odstotka volilcev, kar naj bi bilo manj, kot sem nekje prebrala, kot ima Likovičeva sledilcev na Facebooku. Kot kaže, so torej napovedi, da lahko stranka Aleša Primca Glas za otroke in družine, prestopi parlamentarni prag, malo verjetne.

Foto: Mediaspeed predsedniške volitve 2017 Presenečenje volitev, Andrej Šiško, volilnega rezultata ne priznava, čeprav je dobil 2,22 odstotka glasov ter za sabo pustil Majo Makovec Brenčič, kandidatko vladajoče SMC in koprskega župana Borisa Popoviča. Podpora Šišku Slovenijo kaže v drugi luči, kaže na to, da se krepi politika upora proti vsemu, predvsem pa političnim elitam. Rezultat, ki ga je dosegel Šiško, je lahko odskočna deska za parlamentarne volitve. 

Kljub občasnemu bleščečemu nasmešku je precej resno in ne tako zelo srečno včeraj deloval tudi predsednik Borut Pahor, ki se bo v drugem krogu pomeril za Marjanom Šarcem. Ali bo tudi v drugem delu kampanje pešačil po Sloveniji, še ni znano. 

Slovenija Tu Šarec Pahorju najbolj diha za ovratnik

Sedanji predsednik Pahor je sicer včeraj hitel pojasnjevati, da nikoli ni menil, da bo zmagal v prvem krogu, da pa bo zmagal v drugem. Da bo šlo bolj za pirovo zmago, je včeraj menil Janez Janša, prvak SDS. V drugem krogu bi, spričo tega, da gre za kandidata, ki imata skupno volilno telo, volilna udeležba lahko bila lahko še nižja in predsednik bi bil tako ustoličen z zelo nizko podporo. 

Volitve Pahor se bo moral za mandat še precej potruditi in premagati Marjana Šarca

Pahorja in Šarca v drugem krogu čaka težko delo, saj morata aktivirati volilce, medtem ko Janša razmišlja o možnosti, da v drugem krogu SDS ne bi podprl nikogar in volilci SDS bi tako ostali doma. Verjetno pa je tudi, da se v drugem krogu predsedniških volitev ponovi scenarij petih let, ko so desni volivci glasovali za "manjše zlo". Tudi tokrat je to Borut Pahor.

Foto: Anže Petkovšek Predsedniške volitve 2017 rokovanje šarec pahor Na predsedniškem mestu Janši veliko bolj ustreza preverjeni Pahor, kot pa Šarec, za katerega je Janša prepričan, da ga vodi Kučan, oziroma Forum21. Dejstvo pa je, da vsi desni kandidati skupaj niso dobili toliko podpore, kot drugouvrščeni Šarec. Kandidata bosta morala aktivirati tudi druge volilce. "Prepričan sem, da je Pahor kritike slišal in jih bo tudi upošteval," na vprašanje, ali bi moral Pahor kaj spremeniti v svojem načinu delovanja, odgovarja predsednik SD Dejan Židan. 

Šarec bo moral v drugem krogu najti bolj ostro orožje proti Pahorju, kot so očitki na račun tega, da se v ključnih nacionalnih zadevah ni opredelil ter da je degradiral politično funkcijo predsednika, saj so se ti očitki že izpeli v prvem delu kampanje. Aktualne težave s Hrvaško glede arbitražnega sporazuma Pahorju nikakor niso v prid. Kakšno taktiko bo izbral Pahor, ki je prvi krog preživel tako, da se je predvsem branil pred napadi, sam pa svojim protikandidatom, razen dejstva, da ne razumejo predsednikovih pristojnosti, ni očital?  

Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da je škoda dodatnih dveh milijonov evrov, ki bodo porabljeni za drugi krog volitev. Če bi bili Slovenci odgovorni državljani, bi torej že v prvem krogu podprli najboljšega kandidata. V prvem krogu je doslej sicer zmagal le Milan Kučan. Danes pa smo obsojeni na še en krog praznih besed, da bo potem, kot je že bilo. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 14:51 8. Junij 2018.

    Moja napoved oz. želja : Skupaj vse stranke razen SS in NSi , vsakemu procentualno enako število ministerstev, premier pa ...

  • 20:35 22. Januar 2018.

    Podpirati na volitvah klovna , je isto kakor dati mrtvecu tranfuzijo,,škodaa glasu,,tako kot tam škoda krvi

  • 11:48 9. November 2017.

    Ob spremembi političnega sistema leta 1990 so volivci ob pomoči domačih izdajalcev in balkanskih priseljencev izvolili za predsednika utelešenega negativca ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.