Kako debel je najdaljši slovenski zakon?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Katera sta najkrajši in najdaljši zakon v slovenskem pravnem redu?
Oglej si celoten članek

Zakoni so različno dolgi, nekateri imajo le nekaj členov, drugi se lahko primerjajo z debelino zajetnega romana. Kateri so rekorderji?

"Trenutno najdaljši zakon, kar se števila členov tiče, je obligacijski zakonik (UL RS št. 97/07), ki ima 1.062 členov," je pojasnila Ksenija Mihovar Globokar, direktorica Službe vlade RS za zakonodajo. 

Le nekoliko krajši je Pomorski zakonik (UL, št. 120/06, 88/10, 59/11) z 999 členi.

Med zelo dolge zakone spadajo denimo še Zakon o kazenskem postopku (566 členov), Zakon o pravdnem postopku (503 členi), Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (500 členov) in Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (431 členov).

Na drugi strani obstajajo zakoni, ki imajo le po dva člena. Gre za zakone, ki govorijo o prenehanju veljavnosti določenega zakona. Prvi člen ima določbo o prenehanju veljavnosti zakona, na katerega se nanaša, drugi člen pa določbo o začetku veljavnosti zakona o prenehanju. Med krajše zakone spadajo še zakoni o ratifikaciji mednarodnih pogodb ali zakoni, ki zgolj besedilno novelirajo določen zakon, denimo da popravijo strukturo zakona. Kakšno je povprečno število členov v slovenskem zakonu, pri pravni službi ne vedo, saj ne vodijo evidence po zakonih o številu njihovih členov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.