Slovenija
99 ogledov

Kako debel je najdaljši slovenski zakon?

Kazenski zakonik za dejanja, ki jih avtorjema in podpisnikom obeh peticij očitaj Žurnal24 main
Katera sta najkrajši in najdaljši zakon v slovenskem pravnem redu?

Zakoni so različno dolgi, nekateri imajo le nekaj členov, drugi se lahko primerjajo z debelino zajetnega romana. Kateri so rekorderji?

"Trenutno najdaljši zakon, kar se števila členov tiče, je obligacijski zakonik (UL RS št. 97/07), ki ima 1.062 členov," je pojasnila Ksenija Mihovar Globokar, direktorica Službe vlade RS za zakonodajo. 

Le nekoliko krajši je Pomorski zakonik (UL, št. 120/06, 88/10, 59/11) z 999 členi.

Med zelo dolge zakone spadajo denimo še Zakon o kazenskem postopku (566 členov), Zakon o pravdnem postopku (503 členi), Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (500 členov) in Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (431 členov).

Na drugi strani obstajajo zakoni, ki imajo le po dva člena. Gre za zakone, ki govorijo o prenehanju veljavnosti določenega zakona. Prvi člen ima določbo o prenehanju veljavnosti zakona, na katerega se nanaša, drugi člen pa določbo o začetku veljavnosti zakona o prenehanju. Med krajše zakone spadajo še zakoni o ratifikaciji mednarodnih pogodb ali zakoni, ki zgolj besedilno novelirajo določen zakon, denimo da popravijo strukturo zakona. Kakšno je povprečno število členov v slovenskem zakonu, pri pravni službi ne vedo, saj ne vodijo evidence po zakonih o številu njihovih členov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.