Kako hitri so Slovenci pri Rubikovi kocki

Foto: Saša Despot reševanje rubikove kocke Foto: Saša Despot reševanje rubikove kocke Foto: Saša Despot reševanje rubikove kocke Foto: Saša Despot reševanje rubikove kocke Foto: Saša Despot reševanje rubikove kocke Foto: Saša Despot reševanje rubikove kocke
Sestaviti Rubikovo kocko v minuti 27 sekundah ni kar tako. A če povemo še, da jo je oseba sestavila zgolj z nogami, potem je to dosežek in pol. To in še marsikateri izjemen dosežek so imeli danes priložnost videti tisti, ki so se udeležili zadnjega tekmovanja v reševanju znamenite kocke.
Oglej si celoten članek

Zanesenjakov nad Rubikovo kocko je veliko tudi v Sloveniji. Na tekmovanjih po državi se skozi vse leto merijo, kdo je najboljši. Svojo premoč je tudi na zadnji tekmi sezone, ki je potekala v Ljubljani, izkazal Blaž Dobravec, ki je v glavni disciplini Rubikovo kocko rešil povprečno v 12,18 sekunde, najboljši izid pa je bil kar 10,63 sekunde. Tesno za petami je bil tokrat Staš Zupanc, ki je povprečno zaostajal le za šest stotink (!), tretji Juš Mejaš pa za dobro sekundo. Dobravec je sicer na eni od prejšnjih tekem kocko sestavil že po 9,30 sekunde, medtem ko mu je na treningu uspelo celo pod sedmimi sekundami.

Peter Kropec, tudi fant izjemno hitrih rešitev, je bil nadvse bliskovit v "nožni" in "mini" disciplini. Zgolj s pomočjo nog je namreč kocko rešil z novim slovenskim rekordom minute in 27 sekund. Povprečje večih poskusov je bilo minuta in 52 sekund. Kropec je vrtel tudi 2x2 Rubikovo kocko in s časom 1,93 postavil tokrat drugi čas v Sloveniji vseh časov.

Od kako fantje in (redke) punce lahko sploh tako hitro kontrolirajo znamenito kocko? Damijan Duh, predsednik Rubik kluba Slovenije, pojasnjuje: "Začeti se mora že v rani mladosti, na vsak način pa te mora veseliti. Če želiš biti dober, moraš žrtvovati ogromno prostega časa. Najboljši trenirajo po več ur na dan, saj se je potrebno naučiti veliko algoritmov, jih prepoznavati in izvajati, kar pa pride le z vajo in veseljem. Veliko vrhunskih tekmovalcev dokaj hitro preneha z aktivnim udejstvovanjem, tudi zato, ker z izjemo svetovnih prvenstev in drugih največjih tekmovanj v tem ni kakšnih posebnih denarnih nagrad."

Velika večina tekmovalcev je sicer starosti od višjih razredov devetletke pa do študentskih let. In za konec še tolažba, če se vam zdi, da je čas pod 15 sekund nekaj nedosegljivega. Tudi če standardno kocko 3x3 rešite prej kot v minuti, bo to še vedno dovolj za uvrstitev med prvo dvajseterico tekmovalcev na posamezni slovenski tekmi.

Za najboljše na svetu pa so tudi najhitrejši Slovenci precej počasni. Svetovni rekord iz marca 2013 namreč pripada Nizozemcu Matsu Valku, ki je kocko sestavil v vsega 5,55 sekunde. Najboljše povprečje pa ima Feliks Zemdegs s 6,54 sekunde. To pa je še vedno počasneje od robota CubeStormer III, ki je sposoben kocko rešiti v 3,25 sekunde.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.