Kako je Štajerska varda prišla do imena domačina, ki je klical policijo?

Foto: Faccebook
Foto: Faccebook
Po veljavni zakonodaji bi policija proti vardi lahko ukrepala, če bi prejela prijavo domačina, ki se počuti ogroženega, pravi nekdanji policijski inšpektor, zdaj poslanec Predrag Baković. A kot kaže, si domačini varde ne upajo prijaviti.
Oglej si celoten članek

"Prepričan sem, da so o vseh ravnanjih in postrojih te skupine oziroma varde najmanj izpolnjeni znaki prekrška po Zakonu o varstvu javnega reda in miru, morda celo po Zakonu o javnem zbiranju ali pa tudi kakšnega kaznivega dejanja po Kazenskem zakoniku," pravi poslanec SD Predrag Baković, nekdanji višji policist in policijski inšpektor v Policijski akademiji.

Baković, ki je bil tudi pomočnik komandirja na Policijski postaji Kočevje, dodaja, da že Zakon o varstvu javnega reda in miru, opredeljuje kršitve, ki so se dogajale na zeleni meji. "Ključno pri tem pa je, da se pridobi nekoga, z imenom in priimkom, ki se je počutil ogroženega."

Domačin: Klical sem na policijo, moje ime so posredovali vardi

Govorili smo z domačinom iz območja, ker je pred dvema tednoma potekalo usposabljanje varde, ki je na policijsko postajo Črnomelj trikrat sporočil, da se on in družina zaradi aktivnosti maskiranih neznancev počutijo ogrožene. Odgovorili so mu, da "ne morejo nič". Presenetilo pa ga je, da je informacija o njegovem klicu z njegovimi podatki prišla do varde. Na Policijski upravi Novo mesto pravijo, da zaradi varstva podatkov primera ne morejo komentirati. 

O primeru, ko je nekdo prijavo umaknil, je danes v državnem zboru govoril tudi premier Šarec: "Če se ljudje počutijo ogrožene, če podajo prijavo, potem policija lahko ukrepa, če pa policija pride potem k nekomu na dom ali kakorkoli, pa ta potem odstopi od prvotnega mišljenja, potem pa policija seveda ne more nič."

Na policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so v času aktivnosti Štajerske varde ob meji prejeli več obvestil o gibanju neznanih uniformiranih oseb, ne pa prijave glede ogroženosti. "Policijska uprava Ljubljana je pri spremljanju nedavnih dogodkov zaznala
elemente kršitev zakona o javnem redu in miru, saj so skupine s svojimi dejanji povzročile vznemirjanje pri ljudeh na območju Policijske postaje Kočevje. Zaradi tega je pristojni prekrškovni organ pričel prekrškovnim postopek, kjer poteka zbiranje obvestil in pridobivanje izjav,"
pravijo na Policijski upravi Ljubljana, kjer zanikajo, da bi na kakršen koli način izpostavila občane, ki so jih dejanja vznemirila ali da bi njihove osebne podatke posredovala neupravičenim osebam. "Poudariti pa je potrebno, da je pri podaji prijave na policijo posredovati dovolj podatkov o nepravilnem ravnanju, da se lahko potem policisti odločijo, ali so izpolnjeni pogoji za ukrepanje z izdajo odločbe o prekršku oziroma obdolžilnega predloga na pristojno sodišče. Če gre potem tak primer na sodišče, je treba zaznane elemente prekrška podkrepiti tudi s pričanjem očividca ali oškodovanca." 

Slovenija Štajerska varda se uri na meji, policija pravi, da ne more nič

"Mnogi se sprašujejo, kaj se dogaja"

"Ljudje vedo povedati, da so v preteklih dneh na območju Kostela in tudi po ostalih krajih na južni meji opazili na pol ali pa v celoti organizirano vojaško formacijo, ki se je prosto gibala po državni meji, tamkaj taborila, izvajala neke postroje, urjenja in jasno gre za tako imenovano vardo," razlaga Baković. 

"Njene aktivnosti polnijo tako domače kot tuje medije in javnost še dodatno razburjajo posnetki, ki kažejo na to, da pripadniki te varde nosijo orožje, za katere sicer mediji trdijo, da gre za replike pravega orožja," opozarja Baković. "Pripadniki so se tam z orožjem v roki postrojili v uniformah, nekateri od njih so bili zamaskirani, tako s kapami kot tudi s podkapami z izrezom za oči, in še več, postroj se je potem v tej polni formaciji z orožjem in se z vsem kar so imeli, sprehodili tudi skozi vas in to je tamkajšnje prebivalce precej vznemirilo in mnogi od njih se sprašujejo kaj se dogaja."

Šarec: Take zadeve kvarijo ugled države

"To kar ste povedali, drži in take zadeve tudi kvarijo ugled države. Policija, moram povedati, seveda ves čas spremlja te ljudi in ukrepa v tolikšni meri kolikor ji dovoljuje zakonodaja," pravi premier Marjan Šarec, ki je prepričan, da je za ukrepanje proti samooklicanim skupinam in vaškim stražam potrebna sprememba zakonodaje. "Gre za določene pomanjkljivosti zakonodaje oziroma po domače, luknje v predpisih." 
Svet za nacionalno varnost je prejšnji teden je notranjemu in pravosodnemu ministrstvu naložil "Prepričan sem namreč, da so o vseh ravnanjih in postrojih te skupine oziroma varde najmanj izpolnjeni znaki prekrška po Zakonu o varstvu javnega reda in miru, morda celo po Zakonu o javnem zbiranju ali pa tudi kakšnega kaznivega dejanja po Kazenskem zakoniku," pa pravi Baković. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 46

  • 13:16 26. November 2019.

    Kaj ko bi Kočevski inšpektorji tako dobro varovali svoje prebivalstvo pred Cigani , kot so se nadriblali nad Vardo ! …

  • 14:55 19. November 2019.

    Ugled države kvari Šarec sam s svojo nesposobno in komunajzarsko ekipo, ki bo slej ko prej spravila državo v islamizacijo. …

  • 10:25 19. November 2019.

    Predaja imena domacina je huda krsitev za katero bi moral doticen policist v zapor oz v suspenz minimalno. poleg tega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.