Slovenija
19657 ogledov

Štajerska varda se uri na meji, policija pravi, da ne more nič

varda
1/3
Faccebook
Šiška spoznali krivega za ščuvanje k nasilni spremembi ustave, urjenja somišljenikov mu vseeno ne prepovedo.

Pripadniki Štajerske Varde, ki jo vodi Andrej Šiško, se tudi ta konec tedna usposabljajo ob meni s Kolpo, je mogoče razbrati z njihovih objav na družbenih omrežjih. Takoimenovano "usposabljanje novakov in opazovanje meje" skupaj s Kranjsko vardo, je predvideno za petek in soboto. Prisotni so tudi Primorci, saj po Štajerski in Kranjski vardi, ustanavljajo še Primorsko. 

Andreja Šiška je Mariborsko okrožno sodišče marca letos spoznalo za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in ga obsodilo na osem mesecev zaporne kazni.

"Ne glede na populistična stališča, je policija dolžna spoštovati zakone"

Policija od Štajerske varde ni dobila nobene najave. "Usposabljanja" ne bodo niti nadzirali, niti zbiranja posameznikov ne bodo skušali preprečiti.
"Ne glede na različna populistična stališča, je policija dolžna spoštovati načelo zakonitosti pri opravljanju policijskih nalog, skladno s katerim smejo policisti uporabiti policijska pooblastila le na podlagi in v obsegu, ki ga določa zakon ter na način določen z zakonom ali podzakonskim predpisom," pojasnjuje predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.  Ustrezne ukrepe bodo izvedli "v primeru ravnanj v nasprotju z zakonodajo in tudi izvedli ustrezne zakonske ukrepe zoper tovrstne samoorganizirane skupine."

Da bi šlo za prekršek ali kaznivo dejanje, policisti niso zaznali

Aktivnosti Štajerske varde na južni meji potekajo že več mesecev, septembra so jih posnele kamere hrvaške javne televizije HRT.  Srečali so se tudi s policijo, v začetku novembra so jih policisti zaznali v neposredni  bližini državne meje ob reki Kolpi. "Izvedli so uradne postopke z namenom pravočasnega preprečevanja in odkrivanja kaznivih dejanj in prekrškov. Pri tem niso ugotovili dejstev ali okoliščin, ki bi kazale na elemente prekrškov ali sume kaznivih dejanj ter kršitev drugih veljavnih predpisov," pojasnjuje Alenka Drenik iz Policijske uprave Novo mesto. 

 

Komentarjev 23
 • Borut_Bavarski 10:08 10.november 2019.

  Zdegeneriranci. Kombinacija zagovedanosti, nevednosti, primitivizma, kvazi domoljubja. Pijanci, brezdelneži, vse, kar črni Slovenijo.Kaj bojo tele debeluharji, koga branili? Ciganska varda

 • Silva Drevensek 10:06 10.november 2019.

  edino pravilno naj oni čuvajo meje,če država ni sposobna

 • Avatar Leon
  Leon 10:03 10.november 2019.

  Zakaj naj jim prepovedo ? Zato ,ker je norce potrebno spraviti na psihiatrijo,kriminalce in vse ,ki kršijo Ustavo pa za rešetke . Po zakonu ne smeš nositi v javnosti nikakršno orožje tudi ,če gre za imitacijo ! Razen v času ...prikaži več PUSTOVANJA . Glede odziva organov policije in obveščevalnih služb sem razočaran in bi morali odgovorne zamenjati .

Sorodne novice