Kam izginjajo izrabljeni avti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Odpadi. Boj za posel razgrajevanja vozil se bije prek anonimk in inšpektorjev.
Oglej si celoten članek

“Vsa izrabljena vozila v Sloveniji bi morala končati v centrih za razgradnjo, a jih na leto več kot 1.500 konča v drobilniku družbe Dinos v Naklem,” nam je v anonimnem pismu sporočil bralec. Po njegovih trditvah bi moralo podjetje Dinos vsa prevzeta vozila izročiti družbi Saubermacher Slovenija, s katero sodeluje in ki ima center za razgradnjo.

Pet tisoč fiktivnih potrdil

“Prevzemno mesto Dinosa v Murski Soboti je med letoma 2008 in 2010 izdalo pet tisoč fiktivnih potrdil o razgradnji vozil, ta pa so namesto v centru za razgradnjo najverjetneje končala v Dinosovem drobilniku v Naklem,” je zapisal anonimnež.

Anonimno pismo je po medijih zaokrožilo ravno v tednu, ko se proizvajalci vozil, ki so po novem odgovorni za razgradnjo, odločajo, komu jo bodo zaupali.

“V ožjem izboru sta dva. Dinos skupaj z GIZ, agencijo avtoserviserjev, in konzorcij koncesionarjev: Saubermacher, Karbon in Avtotransporti Kastelec,” je pojasnil podpredsednik uprave Dinosa Damijan Tkalec. Obenem je zavrnil obtožbe anonimneža in dodal, da so vsi procesi v Dinosu skladni z zakonodajo.

Inšpektorji že na delu

Trditev anonimneža v družbi Saubermacher niso želeli komentirati, “ker nimajo vpogleda v celotno dejavnost”. Ker je od leta 2008 do 2010 število vozil, ki so bila posredovana v center za razgradnjo, upadlo, pa so ministrstvo za okolje in prostor (MOP) prosili za podatke o prevzetih izrabljenih vozilih.

“Po pregledu podatkov smo ugotovili, da so v obdobju 2008–2010 na četrtem koncesijskem območju nastala pomembna razhajanja med številom izdanih potrdil o razgradnji in številom vozil, ki so bila dejansko posredovana v naš center,” pravijo. Izdaja potrdil pa je po njihovih besedah v pristojnosti Dinosa. O ugotovitvah so v petek obvestili MOP.

“Dobili smo prijavo družbe Saubermacher, ki smo jo v ponedeljek odstopili Inšpektoratu RS za okolje in prostor,” pravijo na ministrstvu. Po besedah Tkalca je drobilnik v Naklem včeraj nenapovedano obiskal inšpektor in ni ugotovil kršitev. Inšpektorat nam bo odgovoril do konca tedna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.