Slovenija
64 ogledov

Kam izginjajo izrabljeni avti

Avtoodpad Shutterstock
Odpadi. Boj za posel razgrajevanja vozil se bije prek anonimk in inšpektorjev.

“Vsa izrabljena vozila v Sloveniji bi morala končati v centrih za razgradnjo, a jih na leto več kot 1.500 konča v drobilniku družbe Dinos v Naklem,” nam je v anonimnem pismu sporočil bralec. Po njegovih trditvah bi moralo podjetje Dinos vsa prevzeta vozila izročiti družbi Saubermacher Slovenija, s katero sodeluje in ki ima center za razgradnjo.

Pet tisoč fiktivnih potrdil

“Prevzemno mesto Dinosa v Murski Soboti je med letoma 2008 in 2010 izdalo pet tisoč fiktivnih potrdil o razgradnji vozil, ta pa so namesto v centru za razgradnjo najverjetneje končala v Dinosovem drobilniku v Naklem,” je zapisal anonimnež.

Anonimno pismo je po medijih zaokrožilo ravno v tednu, ko se proizvajalci vozil, ki so po novem odgovorni za razgradnjo, odločajo, komu jo bodo zaupali.

“V ožjem izboru sta dva. Dinos skupaj z GIZ, agencijo avtoserviserjev, in konzorcij koncesionarjev: Saubermacher, Karbon in Avtotransporti Kastelec,” je pojasnil podpredsednik uprave Dinosa Damijan Tkalec. Obenem je zavrnil obtožbe anonimneža in dodal, da so vsi procesi v Dinosu skladni z zakonodajo.

Inšpektorji že na delu

Trditev anonimneža v družbi Saubermacher niso želeli komentirati, “ker nimajo vpogleda v celotno dejavnost”. Ker je od leta 2008 do 2010 število vozil, ki so bila posredovana v center za razgradnjo, upadlo, pa so ministrstvo za okolje in prostor (MOP) prosili za podatke o prevzetih izrabljenih vozilih.

“Po pregledu podatkov smo ugotovili, da so v obdobju 2008–2010 na četrtem koncesijskem območju nastala pomembna razhajanja med številom izdanih potrdil o razgradnji in številom vozil, ki so bila dejansko posredovana v naš center,” pravijo. Izdaja potrdil pa je po njihovih besedah v pristojnosti Dinosa. O ugotovitvah so v petek obvestili MOP.

“Dobili smo prijavo družbe Saubermacher, ki smo jo v ponedeljek odstopili Inšpektoratu RS za okolje in prostor,” pravijo na ministrstvu. Po besedah Tkalca je drobilnik v Naklem včeraj nenapovedano obiskal inšpektor in ni ugotovil kršitev. Inšpektorat nam bo odgovoril do konca tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.