Poklukar: Že v prvih dveh novega leta bo prišlo do preobrata

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
S cepljenjem je bilo preprečenih 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije, in približno 300 smrti, je dejal minister za zdravje.
Oglej si celoten članek

Zaključila se je velika cepilna akcija, v kateri je sodelovalo 62 cepilnih centrov s podaljšanim delovnim časom, tudi ponoči.  Minister za zdravje Janez Poklukar je že v sredo dejal, da je zadovoljen s potekom akcije, danes pa je na novinarski konferenci predstavil podrobnejše rezultate.

''Za nami je težko leto, zato sem še toliko bolj vesel, da ga lahko končujemo z dobrimi novicami o akcij cepljenja,'' je uvodoma dejal in dodal, da je bil cilj akcije poleg dosega boljše precepljenosti tudi obvarovanje bolnišnic pred preobremenitvijo v naslednjih tednih v luči širjenja različice omikron.

S cepljenjem preprečili 300 smrti

Od 19. do 23. decembra je bilo po podatkih NIJZ cepljenih 76.544 oseb, od tega je bilo približno 20 odstotkov več moških kot žensk. Prvi odmerek cepiva je prejelo 4971 oseb, drugega 7459 oseb, 64.114 pa je prejelo poživitveni odmerek. Največ oseb se je cepilo 22. decembra, in sicer 18.129, in včeraj, ko se je cepilo 18.079 oseb, najmanj pa na začetku akcije, 19. decembra, ko je cepivo prejelo 7874 oseb.

Najintenzivneje so se cepili posamezniki iz starostne skupine nad 50 let, ''kar je izredno pomembno, saj pri njih praviloma poteka prebolevanje covida-19 v težji obliki kot pri mlajših,'' je dejal Poklukar. Ta starostna skupina je predstavljala približno dve tretjini vseh cepljenih v tem tednu.

''To pomeni, da smo s to akcijo v tem tednu prihranili 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije, in približno 300 smrti,'' je pojasnil minister.

''Iskrena hvala vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije za odziv, anganžma in pomoč pri obvladovanju epidemije,'' je še dodal in se poleg zdravstvenim delavcem in njihovim domačim zahvalil tudi lokalnim skupnostim, društvom, organizacijam, civilni zaščiti, Rdečemu križu, verskim skupnostim in vsem, ki so pristopili in pripomogli k uspehu akcije.

Poklukar je povedal, da se je pri akciji, ki je potekala v vseh 212 slovenskih občinah, angažirala praktično vsa lokalna skupnost. "Cepljenje je bilo organizirano na preko dva tisoč mestih v Sloveniji, v akciji je po moji oceni sodelovalo preko deset tisoč ljudi." 

Omikron je pred vrati, to je dejstvo

Z vidika nevarnosti omikrona je izpostavil, da je potrebno vztrajati pri cilju, zasledovati vsaj 80-odstotno precepljenost in 98-odstotno v populaciji nad 50 let. "To bo v novem letu omogočilo življenje, kot si ga želimo. Omikron je pred vrati, dejstvo je, da bo v prvih dneh po novem letu postal prevladujoča različica," je izpostavil Poklukar. V tem trenutku imamo potrjenih 28 primerov, še 122 je zaznanih s PCR lambdo, ki se je doslej še vedno izkazala kot pravilna. 

Po doslej znanih podatkih iz tujine, so okužbe z omikronom zahtevale nekoliko manjšo hospitalizacijo v primeru okužb z delta različico novega koronavirusa, a potek je nezanesljiv, pri čemer je minister izpostavil, da je naše zdravstvo v pripravljenosti. 

V sredo je v slovenskih bolnišnicah na covidnih oddelkih delovalo 1.800 zdravstvenih delavcev, v najvišji fazi jih je bilo 2400. 614 okuženih je hospitalziranih, od tega 202 na enotah intenzivne terapije. 87 odstotkov slednjih je necepljenih. Na navadnih oddelkih je 76 odstotkov necepljenih. Z omikronom okuženih pri nas v bolnišnicah ni. 

Poživitveni oddelek tudi za prebolevnike? Kdaj?

Minister je izrazil zadovoljstvo, da se je v teh dneh odprla tudi razprava o obveznem cepljenju in PC pogoju, o bodočem statusu necepljenih v družbi. "Potrebno bo, da kot družba zavzamemo stališče, pri čemer moramo biti seveda karseda enotni, da odločitev dosežemo v čim širšem konsenzu, mirno in strpno." 

Minister je ponovno pozval k cepljenju in povedal, da bodo v bodoče gotovo še izpeljali kako podobno akcijo, kot je bila zdajšnja. V kakšnih okvirjih, se še ne ve. 

Glede poživitvenega odmerka v primeru prebolevnikov je povedal, da še nima podatkov, da bi v tem času posvetovalna skupina sprejemala stališča, meni pa, da ga Beovićeva predlaga izjajajoč iz dejstev, da omikron okuži tudi prebolevnike. "Pred tem je skupina predlagala, da v kolikor je človek polno cepljen z vektorskim cepivom, naj k poživitvenemu odmerku pristopi v dveh mesecih, če je cepljen z mrna cepivom pa najkasneje po šestih, lahko pa od treh." 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 09:48 25. December 2021.

    Nekateri naši strokovnjaki so kot vedeževalci vse vedo za vnaprej mislim za covid!Čudno

  • 09:42 25. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

  • 02:30 25. December 2021.

    Gospod Poklukar! Po mojem prepričanju ste najboljši zdravstveni minister doslej, a s številkami čez palec je bolje, da ne operirate.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.