Kaničevi vzeli licenco za dva meseca

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) pod vodstvom Gordane Živčec Kalan je zdravnici Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Zlatki Kanič, ki je zdravila zdaj že pokojnega Bora Nekrepa, odvzela licenco, a samo za dva meseca.
Oglej si celoten članek

To je celo za manj, kot je bil ob licenco kirurg Tomaž Štupnik, ki je pred dobrimi tremi leti povzročil smrt 14-letne deklice, saj ji je med operacijo kar šestkrat prebodel srce. Štupniku je ZZS licenco odvzela za štiri mesece. Do zdaj je ZZS sicer licenco za stalno odvzela le eni zdravnici, ki se je ukvarjala z zdravilstvom.

"Odvzem ne reši ničesar"

"Ali je dva meseca dovolj ali premalo, težko ocenjujem, menim pa, da se s kaznovanjem in odvzemanjem licenc ne reši ničesar. Podobne reči moramo reševati sistemsko, kar pomeni, da bo znotraj sistema jasno opredeljeno, na kakšen način vodimo najzahtevnejše bolnike, kdaj koga konzultiramo, kdaj poročamo o zapletu ..." pa je za Žurnal povedal nekdanji direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje, zdaj pa svetovalec direktorice na UKC Ljubljana Janez Remškar.

"Odločitev me ni presenetila"

Oče pokojnega Bora Nekrepa Matjaž P. Nekrep je za Žurnal povedal, da so ga o tem, da bo danes razglašena odločitev Gordane Živčec Kalan o morebitnem odvzemu licence osebi, obsojeni zaradi sinove smrti, obvestili danes.

"Takoj sem poklical na Zdravniško zbornico Slovenije, kjer so mi dejali, da me bodo poklicali nazaj. Ker me do zdaj še niso, moje pismo temelji na domnevi, da so govorice o dvomesečnem odvzemu licence resnične."

Kot je še povedal, ga odločitev ni presenetila. "Ta izid me ni presenetil. Vsak, ki se je kdaj srečal s predsednico ZZS, je lahko tak ukrep napovedal brez premisleka. Malo več kot nič."

Možnost pritožbe

Dvomesečni odvzem licence Kaničevi je "le simbolično dejanje predsednice ZZS, če pomislite, da gre za zdravnico, ki je bila v kazenskem postopku pred okrožnim sodiščem v Mariboru obsojena za kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja, s katerim je povzročila bistveno poslabšanje zdravljenja bolnika," meni odvetnik Nekrepovih Andrej Pitako. Poudarja, da bi bilo po mnenju zakoncev Nekrep treba Kaničevi odvzeti licenco za stalno, "ker v nobenem postopku ni pokazala nobenega kesanja".

Na odločitev ZZS se Kaničeva lahko v 15 dneh pritoži ministrstvu za zdravje.

Naj vas spomnimo

Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. Star je bil 12 let. V UKC Maribor je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje z rešilcem premeščen v UKC Ljubljana, kjer je umrl.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:04 27. Januar 2012.

    Mnogo dobrih in pravih zdravnikov je. So pa tudi slabi, Napake se zgodijo povsod. Kaj je odgovornost, pa zgleda , …

  • 15:17 27. Januar 2012.

    star pregovor:vrana vrani ne izkljuje oči, kar pa Živčečeva počne je milo rečeno barabija, ki ščiti "beli" ceh.<br />zdravniki se …

  • 15:05 27. Januar 2012.

    ...ta ženska zelo dobro nekoga obdeluje, da je še zmerom tam kjer je...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.