Karantena se bo skrajšala, dodane nove izjeme

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Karantene bodo predvidoma od ponedeljka skrajšane na sedem dni, dodane bodo nove izjeme.
Oglej si celoten članek

"Kolegij epidemiologov je včeraj predlagal, da se dolžina karanten zmanjša na sedem dni. Predlagali so tudi, da se med izjeme med karantene uvrsti tudi prebolele, ki so bili polno cepljeni. Kot izjeme predlagajo še osebe, ki so covid prebolele v zadnjih 45 dneh. Vse to smo prejeli včeraj popoldne, pripravljajo se spremembe odloka o karantenah na domu, predvidoma bodo obravnavane ta teden, uveljavljene bodo predvidoma s ponedeljkom," je na novinarski konferenci napovedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Karantena se ko s koncem sedmega dne zaključila brez dodatnih testiranj. "Okužba, če je do nje prišlo, se je izkazala v 94,6 odstotkih znotraj sedmih dni po stiku," je pojasnil Poklukar.

V karanteno tako ne bo treba cepljenim s tretjim odmerkom, to je edina izjema, ki trenutno velja, poleg njih pa po novem še polno cepljenim prebolevnikom in tistim, ki so bolezen preboleli v zadnjih 45 dneh. 

Karantena trenutno velja deset dni od tesnega stika z okuženim, za tesen stik pa velja sledeče: 

- osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,

- zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,

- drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

- bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...),

- potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

Upošteva se, da je oseba kužna že 48 ur pred pojavom simptomov, če nima simptomov pa 48 ur pred pozitivnim testom. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:26 6. Januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 23:56 5. Januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 14:34 5. Januar 2022.

    Karantena je brezvezna saj večina ljudi niti ne ve kdaj je "prebolela" Omikron...Vlada s svojo "stroko" na vsak način želi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.