Slovenija
7282 ogledov

Karantena se bo skrajšala, dodane nove izjeme

Zaščitne maske na prostem Profimedia
Karantene bodo predvidoma od ponedeljka skrajšane na sedem dni, dodane bodo nove izjeme.

"Kolegij epidemiologov je včeraj predlagal, da se dolžina karanten zmanjša na sedem dni. Predlagali so tudi, da se med izjeme med karantene uvrsti tudi prebolele, ki so bili polno cepljeni. Kot izjeme predlagajo še osebe, ki so covid prebolele v zadnjih 45 dneh. Vse to smo prejeli včeraj popoldne, pripravljajo se spremembe odloka o karantenah na domu, predvidoma bodo obravnavane ta teden, uveljavljene bodo predvidoma s ponedeljkom," je na novinarski konferenci napovedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Karantena se ko s koncem sedmega dne zaključila brez dodatnih testiranj. "Okužba, če je do nje prišlo, se je izkazala v 94,6 odstotkih znotraj sedmih dni po stiku," je pojasnil Poklukar.

V karanteno tako ne bo treba cepljenim s tretjim odmerkom, to je edina izjema, ki trenutno velja, poleg njih pa po novem še polno cepljenim prebolevnikom in tistim, ki so bolezen preboleli v zadnjih 45 dneh. 

Karantena trenutno velja deset dni od tesnega stika z okuženim, za tesen stik pa velja sledeče: 

- osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,

- zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,

- drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

- bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...),

- potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

Upošteva se, da je oseba kužna že 48 ur pred pojavom simptomov, če nima simptomov pa 48 ur pred pozitivnim testom. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
 • Marissa_Davis 09:26 06.januar 2022.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar Allianessa
  Allianessa 23:56 05.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 14:34 05.januar 2022.

  Karantena je brezvezna saj večina ljudi niti ne ve kdaj je "prebolela" Omikron...Vlada s svojo "stroko" na vsak način želi zadržati paniko in ukrepe...Me prav zanima kaj bodo pogruntali, da opravičijo cepljenje po tem, ko nas bo Omikron prešel in zaščitil.?!