Šole se pogosto hvalijo o uspehih, ne povedo pa vam tega ...

Foto: Pixell
Foto: Pixell
Koristne informacije za starše.
Oglej si celoten članek

Jutri 9. in soboto 10. februarja bodo na srednjih šolah (in fakultetah) potekali informativni dnevi. Poleg devetošolcev se jih zadnja leta v precejšnjem številu udeležujejo tudi osmošolci. Bodoči dijaki, ki se še odločajo med več srednjimi šolami, se lahko udeležijo predstavitev programov na različnih šolah. Šole bodo svoje programe predstavljale v petek ob 9. in 15. uri ter v soboto ob 9. uri.

Vpis v srednje šole Novi programi med katerimi lahko izbirajo bodoči srednješolci

"Če ima nekdo že vse informacije o neki šoli ali fakulteti, pa niha med dvema možnostma, potem je mogoče bolje, če gre najprej na šolo, o kateri ima manj informacij," pravi psihologinja in karierna svetovalka na jeseniškem uradu za delo Irena Rems. Remsova devetošolcem svetuje, da se na informativnih dnevih zares dobro pozanimajo o šoli, predvsem pa da so pozorni na dodatne možnosti, ki jih nudi.

Pozanimajte se tudi o osipu

Zelo dobro je tudi, če se pozanimajo o stvareh, ki jih na šoli morda ne želijo posebej izpostavljati, denimo kakšen je osip ipd. "Srednje šole se namreč pogosto hvalijo, kako uspešni so bili njihovi dijaki na maturi, ne povedo pa pogosto, kakšen je bil osip. Če je bil vsip skozi leta velik, potem podatki o uspehu na maturi verjetno niso realna slika neke šole," je dejala za STA.

Devetošolci morajo prijave za vpis v srednjo šolo oddati do 5. aprila. Prijavo devetošolci izpolnijo v šoli. Do 25. aprila si lahko še premislijo in prijavo prenesejo na drugo šolo.

Omejitve vpisov znane 30. maja

Srednje šole, ki bodo zaradi prevelikega števila prijavljenih kandidatov uvedle omejitev vpisa, morajo to javiti do 30. maja, do 6. junija pa morajo šole z omejitvijo vpisa svoje kandidate obvestiti, ali so sprejeti ali ne. 

Na šolah z omejitvijo vpisa se namreč izbira kandidatov opravi v dveh krogih in sicer šola na podlagi meril, ki jih določa posamezen izobraževalni program, izbere kandidate za 90 odstotkov razpisanih mest.

Nekateri na vpis, drugi v drugi krog

V drugem krogu lahko tisti kandidati, ki niso bili izbrani na šoli, na katero so prijavljeni, kandidirajo na preostalih 10 odstotkov vpisnih mest na vseh šolah, ki omejujejo vpis in na vsa še prosta vpisna mesta na šolah, ki nimajo dovolj prijavljenih kandidatov.

Vpis za tiste, ki bodo sprejeti v prvem krogu in na šolah, kjer ne bo omejitve, bo 19. in 22. 6. 2018 do 14. ure. Na straneh ministrstva za šolstvo bodo 22. 6. objavili spodnje meje, do 27. 6. pa bodo potekale prijave za 2. krog izbirnega postopka. Rezultate drugega kroga bodo objavili do 29. junija do 15. ure in tisti, ki bodo sprejeti, se bodo lahko vpisali do 5. julija.

6. julija bodo objavljena še vsa preostala prosta mesta na katera se bodo učenci lahko vpisali do konca avgusta.

Kriteriji, ki se upoštevajo pri vpisu na šole, ki uvedejo omejitev

Najpomembnejši kriterij so zaključne ocene iz obveznih predmetov v 7., 8. in 9. razredu (ne šteje gospodinjstvo in izbirni predmeti). Učenci lahko z ocenami naberejo največ 175 točk. Maksimalno število točk zberejo učenci, ki so imeli zadnja tri leta vse obvezne predmete ocenjene s 5. Število točk dobite, če zgolj seštejete zaključne ocene obveznih predmetov.

Za umetniške programe (umetniška gimnazija, fotografski tehnik …) šteje tudi preizkus nadarjenosti (prijava do 5. marca) in za športne oddelke športni dosežki.

Rezultati NPZ se upoštevajo redko

Rezultati Nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) se upoštevajo samo v primeru, če je na spodnji meji več kandidatov z istim številom točk iz ocen in uspeha. Lahko se namreč zgodi, da se spodnji meji števila točk znajde več kandidatov, ki imajo enako število točk.   V tem primeru se izbira opravi na podlagi točk, doseženih na nacionalnem preizkusu znanja (NPZ) iz slovenščine in matematike.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • Ivo
    19:34 8. Februar 2018.

    Pa tudi sicer besedilo ni ravno objektivno spisano. Osip na šoli je velik, ker je nesposobni niso sposobni končati. Vsak …

  • 09:08 8. Februar 2018.

    Kot prvo bi se moral avtor prispevka pozanimati glede razlike med besedama vsip in osip.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.