Slovenija
5582 ogledov

Novi programi med katerimi lahko izbirajo bodoči srednješolci

Dijaki Pixell
Na srednjih šolah pet novih programov.

17.085 učencev in učenk, ki letos zaključuje osnovno šolo, se bo kmalu vpisovalo na srednje šole.

Letos lahko devetošolci kandidirajo na 23.644 vpisnih mest na srednjih šolah, od tega jih je v programih nižjega poklicnega izobraževanja 624, srednjega poklicnega izobraževanja 684 mest, v srednjem strokovnem izobraževanju 9348.

Informativna dneva bosta v petek, 9. februarja 2018, ob 9. in 15. uri ter v soboto, 10. februarja 2018, ob 9. uri.

Več mest v gimnazijah

V programih splošnih gimnazij je razposanih 5782 mest (lani 5735 mest), od tega 504 v zasebnih šolah. V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo Tehniška gimnazija, Umetniška gimnazija in Ekonomska gimnazija, je razpisanih 1.306 (lani 1.278) mest. Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7088 (lani 7013) mest.

Slovenija 10.03.2014 Gimnazija Vic na Trzaski cesti 72 v Ljubljani, stavba; foto vpis Slovenija Največ znova na gimnazije in strokovne šole

Novi programi

Z novim šolskim letom 2018/2019 se bodo na nekaterih šolah začeli na novo izvajati naslednji programi:
- na Šolskem centru Ravne na Koroškem se bo začel izvajati program Farmacevtski tehnik,
- na Šolskem centru Šentjur izobraževalni program Veterinarki tehnik,
- na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran program Elektrikar,
- na Srednji tehniški šoli Koper program Mehatronik operater,
- na Gimnaziji Brežice program Gimnazija – športni oddelek,
- na Šolskem centru Celje pa bodo z novim šolskim letom začeli izvajati izobraževalni program Ustvarjalec modnih oblačil (PTI), v katerega se bodo lahko vpisovali dijaki, ki so predhodno že zaključili srednješolski izobraževalni program.
Omenjene programe bodo sicer šole izvajale samo v primeru, če se bo ob roku za prijavo v program prijavilo zadostno, v razpisu natančno določeno število kandidatov.

Omejitve na šolah, kjer bo vpisanih preveč

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 5. aprila. Po končanem prijavnem roku bo ministrstvo, najkasneje do 10. aprila, na spletnih straneh objavilo stanje prijav za vpis po posameznih programih oziroma šolah.

Šole, kjer bo vpisanih več, kot je razpisnih mest, bo izbira kandidatov potekala v dveh krogih. Šola bo najprej na na podlagi meril, ki jih določa posamezen izobraževalni program, izbrala kandidate za 90 odstotkov razpisanih mest.

V drugem krogu bodo lahko tisti, ki niso bili izbrani na šoli, na katero so prijavljeni, kandidirali na preostalih 10 odstotkov vpisnih mest na vseh šolah, ki omejujejo vpis in na vsa še prosta vpisna mesta na šolah, ki nimajo dovolj prijavljenih kandidatov.

Strokovnjaki menijo, da starševska skrb ne more opravičiti dejanj, ki pomenijo v Slovenija Nekateri učenci že dobivajo vabila na vpis, pri drugih bo še napeto
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.