Slovenija
489 ogledov

Nekateri učenci že dobivajo vabila na vpis, pri drugih bo še napeto

Gimnazije ostajajo oblegane (na sliki ravenska gimnazija). Žurnal24 main
Prijave najbolj presegajo razpisana mesta za frizerje, strojnike, slaščičarje in v nekaterih gimnazijah. Veliko zanimanje tudi na zdravstvenih in vzgojiteljskih šolah, polni tudi programi za medijske tehnike. Nekateri dijaki so že dobili vabila za vpis, drugi se bodo vpisovali šele po 1. juliju.

26. aprila je bil zadnji rok, ko so učenci, ki zaključujejo devetletko, še lahko prenesli prijave iz ene na drugo srednjo šolo. Te zdaj zbirajo kandidate, ki jih bodo sprejeli v prvem krogu - če je vpisanih preveč. Šola tako izbere kandidate za 90 odstotkov razpisanih mest, deset odstotkov mest mora ostati prostih za drugi krog vpisa. 

Šole, ki bodo omejile vpis, bodo  svoje kandidate o tem obvestile do 6. junija.Tisti, ki bodo sprejeti v prvem krogu pa se bodo lahko že vpisali in sicer 15. in 16. julija - nekateri so tako že dobili vabila.  

Drugi krog izbire kandidatov

V drugem krogu lahko tisti kandidati, ki niso bili izbrani na šoli, na katero so se prijavili, kandidirajo na preostalih deset odstotkov vpisnih mest na vseh šolah in na vsa še prosta vpisna mesta na šolah, ki nimajo dovolj prijavljenih kandidatov.

Vsak kandidat po prednostnem vrstnem redu navede največ deset izobraževalnih programov v katere se želi vpisati. Sprejet je v prvi program, za katerega ima dovolj točk.Če je prijav v posamezni program več kot je prostih mest se vpis omeji

Rezultati prvega kroga vpisa in seznanitev neuspešnih kandidatov z možnostmi v  drugem krogu bodo objavljeni 17. junija. Do takrat bodo šole z omejitvijo objavile tudi spodnje število zbranih točk v zadnji triadi devetletke, potrebnih za vpis.

21. junija se bo začel rok za vpis v drugem krogu, teden dni kasneje bodo objavljeni rezultati. Bodoči dijaki, ki se tudi v drugem krogu ne bodo uspeli vpisati na željeno srednjo šolo, se bodo lahko vpisali na podlagi podatkov o preostalih prostih mestih, ki bodo objavljeni 1. julija. Rok za prijavo in vpis na srednjo šolo je do konca avgusta. 

Programi, kjer je prijav več, kot razpisanih mest:

Pregledali smo število prijavljenih učencev na srednjih šolah po Sloveniji in izpisali tiste, na katerih so programi zapolnjeni ali pa je prijavljenih več, kot je razpisanih mest. Upoštevati pa je treba, da šole izberejo 90 odstotkov kandidatov, 10 odstotkov razpisanih mest pa mora šola pustiti prostih za kandidate, ki se bodo prijavljali v drugem krogu.

Gorenjska regija

Na Gorenjskem so tako polni vsi programi na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, na srednji šoli Radovljica je preveč vpisanih v programu medijski tehnik, na Biotehničnem centru Naklo v programih kmetijsko-podjetniški tehnik, pomočnik v biotehniški oskrbi, slaščičar in na gimnazijski programu.

Preveč je prijavljenih na Gimnaziji Škofja Loka, na srednji šola Jesenice za program strojni tehnik, na Šolskem centru Kranj pa za smer tehnik računalničarstva. Na Šolskem centru Škofja Loka na srednji šoli za lesarstvo je več prijav kot vpisnih mest na smeri mizar, na srednji šoli za strojništvo pa v programih orodjar, strojni tehnik.

Goriška regija

Vsa mesta so zapolnjena na smeri strojni tehnik na gimnaziji Jurija Vege v Idriji, preveč je prijavljenih na srednji šoli Veno Pilon v programu predšolske vzgoje. Na Biotehniški šoli v Novi Gorici število prijav presega število razpisanih mest v programu slaščičar, na zdravstvena šoli v programu zdravstvena nega, na strojni, prometni in lesarska šoli v Novi Gorici pa v programu  strojni tehnik.

Jugovzhodna Slovenija

Zapolnjen je program ekonomske gimnazije v Novem Mestu, na srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljska šoli programi predšolska vzgoja, mizar, na srednji strojni šoli pa program avtoserviser in strojni tehnik. Na srednji zdravstveni in kemijski šoli so zapolnjeni vsi programi.

Koroška regija

Na Srednji šoli Ravne na Koroškem je preveč prijavljenih v programe strojni tehnik, avtoserviser, mehatronik operater, na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta v programu predšolska vzgoja.

Obalno-kraška regija

Preveč prijavljenih na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran je v programu gimnazija in plovni tehnik. Več prijav kot razpisnih mest je na Ekonomski gimnaziji v Kopru, na Srednji šoli Izola za program kozmetični tehnik, predšolska vzgoja in zdravstvena nega. Na srednji tehniški šoli Koper v programih frizer, računalnikar, strojni tehnik in program tehniška gimnazija. Na Gimnaziji in ekonomski šoli v  Sežani za program aranžarski tehnik in gimnazija.

Osrednjeslovenska regija

Preveč prijav je na Gimnaziji in veterinarski šoli na biotrehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani, tako za program veterinarski tehnik kot za tehniško gimnazijo. Na živilski šoli je preveč prijav v program pomočnik v biotehniki in oskrbi ter živilsko prehrambeni tehnik, na Ekonomski šoli Ljubljana pa smer ekonomski tehnik. Na Vegovi gimnaziji je preveč prijav za tehnike računalničarstva in program tehniška gimnazija.

Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik je preveč prijav na programe gimnazija in predšolska vzgoja.

Slovenija 10.03.2014 Gimnazija Vic na Trzaski cesti 72 v Ljubljani, stavba; foto | Avtor: Saša Despot/Žurnal24 Saša Despot/Žurnal24
Na gimnazijo Bežigrad se je prijavilo 21 učencev več, kot je vpisnih mest, število prijav je število razpisnih mest preseglo tudi na gimnazijah Ledina, Poljane, gimnaziji Šiška, in gimnaziji Vič.

Preveč prijavljenih je tudi na Srednji ekonomski šoli Ljubljana, rekorder pa je Srednja frizerska šola Ljubljana, ker se na 156 razpisanih mest prijavilo 191 kandidatov.

Na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli število prijav presega število razpisanih mest v programu gradbeni tehnik, na srednji medijski in grafični šoli pa za program medijski tehnik.

Srednja poklicna in strokovna šola ima preveč prijav v program mehatronik operater, Srednja šola Domžale pa avtoserviser, Srednja šola trehniških strok Šiška v programe računalnikar in tehnik mehatronike.

Zapolnjeni so vsi programi na srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo. Na srednji šoli za gostinstvo in turizem gastronom hotelir, vsi programi na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, na srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana vsi programi, razen programa umetniške gimnazije plesna smer, ter vsi programi na srednji zdravstveni šoli.

Srednja lesarska šola ima preveč vpisanih na program mizar, Srednji strojna in kemijska šoli pa program kemijski tehnik in strojni tehnik.

Podravska regija

Druga gimnazija je bila ob koncih tedna tarča objestnežev, ki jih bodo zdaj posn | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mariborska biotrehniška šola ima preveč prijav v program veterinarski tehnik. Število prijav glede na število razpisanih mest je večje na II. gimnaziji. Na lesarski šoli v programu mizar, na prometni šoli v programu logistični tehnik, srednja elektro-računalniška šola pa ima preveč vpisanih v program tehnik računalničarstva in tehniška gimnazija, srednja gradbena šola pa v program gradbeni tehnik. V program metalurški tehnik je preveč prijavljenih na srednji šoli Slovenska Bistrica.

Tudi v Mariboru je rekordno zanimanje za poklic frizerja, na srednji šola za oblikovanje se je v program, kjer je bilo razpisanih 78 mest, prijavilo 120 kandidatov. Zapolnjeni so vsi programi na srednji zdravstveni.

Na Ptuju je preveč prijavljenih na strojni šoli na programa avtoserviser in strojni tehnik, na Srednji in poklicni šoli Murska Sobota na program avtoserviser in elektrotehnik. Srednja zdravstvena šola ima preveč prijav v programih kozmetični tehnik in zdravstvena nega.

Posavska regija

matura | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Prijav je preveč na Gimnaziji Krško, na srednji gozdarski in lesarski šoli v Postojni v zdravstvenih programih ter programu gozdarski tehnik. Srednja šola v šolskem centru Postojna ima preveč prijav za avtoserviserje in strojne tehnike.

Savinjska regija

Gimnazija Celje - Center ima polne vse tri smeri, I. gimnazija Celje pa smer gimnazija. Preveč prijav je na smeri gastronom hotelir na srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, v vseh programih na srednji zdravstveni šoli v Celju,  na gimnaziji Lava smer tehniška gimnazija, v vseh smereh na srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalničarstvo v Celju, na srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko pa v programih avtokaroserist, avtoserviser, frizer in logistični tehnik

Na srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije je preveč prijav za medijske tehnike, orodjarje strojne tehnike in tehnike mehatronike. Na Šolskem centru Rogaška Slatina je preveč prijav za smer tehnik optik, na šolskem centru Šentjur pa na smereh mehanik kmetijskih in delovnih strojev, na Srednji tehniški in poklicni šola Trbovlje pa za program tehnik računalničarstva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ferluci 15:41 13.maj 2016.

    Ne "gimnazije v Novem Mestu...", pravilno je "gimnazije v Novem mestu.."

  • Q.Q 13:05 13.maj 2016.

    sem ti dala + ker si me nasmeju ;)))

  • pulse 12:46 13.maj 2016.

    Maribor je torej po novem v "osrednjeslovenski regiji"... Še malo, pa bo glavno mesto...