Slovenija
80 ogledov

Največ znova na gimnazije in strokovne šole

Slovenija 10.03.2014 Gimnazija Vic na Trzaski cesti 72 v Ljubljani, stavba; foto Saša Despot/Žurnal24
Prijave. Letos skoraj 500 prijav manj kot lani. Povečuje se zgolj vpis na poklicna izobraževanja in zasebne šole.

Srednje šole. Na nekaj več kot 23.000 razpisanih mest za vpis v srednje šole se je letos pravočasno za vpis v prvi letnik prijavilo 18.098 kandidatov, kar je približno 500 prijav manj kot lani. Po podatkih ministrstva za šolstvo bo letos osnovno šolo zaključilo le 17.280 devetošolcev, vendar se v srednjo šolo vpisujejo tudi tisti, ki so osnovno šolo zaključili v tujini, in tisti, ki se želijo ponovno vpisati v prvi letnik, vendar v drug izobraževalni program.

Kot prejšnja leta je največ prijav prispelo za programe gimnazij (6.665) in srednjega poklicnega izobraževanja (7.725). V primerjavi z lani je nekaj več prijavljenih zgolj v programe srednjega poklicnega izobraževanja. Skoraj 150 kandidatov več od lani (358) pa se je prijavilo v programe zasebnih šol.

Prenos možen še 15 dni

Vsi kandidati, ki so pravočasno oddali prijavnice, jih lahko do 25. aprila še prenesejo na drugo srednjo šolo ali v drug izobraževalni program na isti šoli. Na ministrstvu svetujejo, naj se kandidati o prenosu prijave temeljito posvetujejo "predvsem s starši in s svetovalnimi delavci na osnovni ali srednji šoli". Šole bodo prijavnice sprejemale ne glede na število doslej prijavljenih.

O morebitnih omejitvah vpisa v posameznih programih bodo prijavljeni kandidati s strani šol, na katere so oddali svojo prijavo, seznanjeni do 3. junija, ministrstvo pa bo seznam šol, ki bodo imele letos omejitev vpisa, objavilo na spletni strani že 30. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.