Kazni s poletjem letijo v nebo

Foto: Žurnal24 (Foto: Barbara Milavec)
Od julija dalje na ceste še bolj pazljivo – kazni za prekrške se bodo namreč precej povečale.
Oglej si celoten članek

Čez dober mesec in pol se bo v praksi začela uporabljati nova prometna zakonodaja, ki obsega zakone o vozilih, o javnih cestah ter o pravilih cestnega prometa. Celotno področje prometne zakonodaje s tem prehaja pod Ministrstvo za promet. Zakon je sicer v veljavo stopili s 1. aprilom, uporabljati pa se prične 1. julija.

Kaj se nam obeta?
Te dni po elektronski pošti že množično krožijo sporočila z opozorili glede novih kazni. Ni odveč še enkrat izpostaviti nekatere večje poudarke. Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost v območju za pešce, v območju umirjenega prometa ali v območju omejene hitrosti, se kaznuje z globo:
- 300 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost do vključno 10 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke,
- 500 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost nad 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk,
- najmanj tisoč evrov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila,
- najmanj 1.200 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

"Rekordna" napačna smer
Če boste denimo zapeljali v napačno smer po avtocesti, vas bo to stalo štirikrat več kot zdaj – 1.200 evrov, poleg tega boste dobili še 18 kazenskih točk. Če boste prevozili rumeno luč na semaforju, lahko dobite kazen v višini 200 evrov.

Na prometnem ministrstvu so sicer najbolj zaostrili kazni na področjih, ki so se v preteklosti izkazala za najbolj problematična. Največ prekrškov in težav je bilo z alkoholom, hitrostjo ter vožnjo v napačno smer, zato so se tudi sankcije na teh področjih najbolj zaostrile.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.