Slovenija
68 ogledov

Kazni s poletjem letijo v nebo

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Od julija dalje na ceste še bolj pazljivo – kazni za prekrške se bodo namreč precej povečale.

Čez dober mesec in pol se bo v praksi začela uporabljati nova prometna zakonodaja, ki obsega zakone o vozilih, o javnih cestah ter o pravilih cestnega prometa. Celotno področje prometne zakonodaje s tem prehaja pod Ministrstvo za promet. Zakon je sicer v veljavo stopili s 1. aprilom, uporabljati pa se prične 1. julija.

Kaj se nam obeta?
Te dni po elektronski pošti že množično krožijo sporočila z opozorili glede novih kazni. Ni odveč še enkrat izpostaviti nekatere večje poudarke. Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost v območju za pešce, v območju umirjenega prometa ali v območju omejene hitrosti, se kaznuje z globo:
- 300 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost do vključno 10 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke,
- 500 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost nad 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk,
- najmanj tisoč evrov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila,
- najmanj 1.200 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

"Rekordna" napačna smer
Če boste denimo zapeljali v napačno smer po avtocesti, vas bo to stalo štirikrat več kot zdaj – 1.200 evrov, poleg tega boste dobili še 18 kazenskih točk. Če boste prevozili rumeno luč na semaforju, lahko dobite kazen v višini 200 evrov.

Na prometnem ministrstvu so sicer najbolj zaostrili kazni na področjih, ki so se v preteklosti izkazala za najbolj problematična. Največ prekrškov in težav je bilo z alkoholom, hitrostjo ter vožnjo v napačno smer, zato so se tudi sankcije na teh področjih najbolj zaostrile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.