Kdo razume: Opozicijski predlog bo podprla koalicija, opozicija pa ne

Foto: Državni zbor/Sušnik Matija
Foto: Državni zbor/Sušnik Matija
Predlogu zakona o skrajšanju obdobja bolniške odsotnosti, ki ga krije delodajalec, se v državnem zboru obeta podpora.
Oglej si celoten članek

Poslanci državnega zbora bodo danes glasovali o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki na predlog SAB predvideva, da bi obdobje v katerem se nadomestilo za bolezen oz. poškodbo izplačuje v breme delodajalca, s sedanjih 30 skrajšali na 20 delovnih dni.
Stališče vlade je, da predlog strokovno podpira. 

Koalicija predlog opozicijske SAB podpira, opozicija ne

Novelo zakona bodo podprli predlagatelji, torej opozicijska SAB, poslanci SDS, NSi, SNS in poslanci Konkretno ter tudi nepovezani poslanci, proti pa bodo glasovali poslanci LMŠ, SD, Levice in poslanci DeSUS. Skrajšanju obdobja bolniške odstnosti v breme delodajalca se torej obeta podpora. Ker se bodo v tem primeru povečale obveznosti zdravstvene blagajne, je na dnevnem redu seje tudi predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. 

"Največji zmagovalci dane razbremenitve na škodo javne blagajne in zdravstvene oskrbe državljank in državljanov, bodo velika podjetja, podjetja, ki že sedaj izkazujejo visoke dobičke, njim ta zakon podarja še dodatne milijone, posledice bomo občutili vsi, še posebej pa starejši," ocenjuje poslanec Levice Miha Kordiš. "Res ne razumem, zakaj stranka Alenke Bratušek rine na vrat na nos s koalicijsko podporo v sprejem tega zakona in asistira ambicijam vlade Janeza Janše, da razsuje in privatizira slovenski zdravstveni sistem? A nismo mi v opoziciji tisti, ki nasprotujemo tem rušilnim politikam?" se sprašuje Kordiš.
Spomnimo, stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so jeseni sprejele dogovor o povolilnem sodelovanju koalicije KUL.  

Boljše za samozaposlene, manj prekarnih delavcev

Poslanci koalicije se strinjajo s predlagateljem, ki meni, da bo predlagana rešitev izboljšala položaj samozaposlenih, ki se za bolniški stalež ne odločajo tudi, ko so bolni, saj kritje dobijo šele po 45 dneh, da bo gospodarstvo finančno razbremenjeno in zato bolj konkurenčno, ter zvišala interes delodajalcev za zaposlovanje in tako zmanjšala število prekarnih delavcev. 

Kakšne bodo finančne posledice za zdravstveno blagajno?

Kot je v imenu predlagatelja pojasnil Marko Bandelli, so v SAB ocenili, da bodo dolgoročne finančne posledice za zdravstveno blagajno znašale 35 milijonih evrov, saj bodo zaradi ugodnih posledic zakona višji tudi prispevki v blagajno. 

V ZZZS medtem ocenjujejo, da bo podaljšanje obdobja, ki ga bo v času bolniške krila zdravstvena blagajna, znašalo 94 milijonov evrov. Hkrati v ZZZS ocenjujejo, da bo primanjkljaj v letu, brez dodatnega stroška 94 milijonov evrov, znašal 150 milijonov evrov.

Levica je k predlagani spremembi vložila amandma, ki predvideva, da sprememba stopi v veljavo šele 1. marca 2030. S tem bi omogočili čas, da se zagotovi nemoteno financiranje zavoda za zdravstveno zavarovanje in s tem prepreči krčenje obsega storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
 

Bratušek: "Pri financah je treba biti natančen in ne zavajati!"

"Lahko smo se zmotili za pet, deset milijonov," pravi predsednica stranke SAB Alenka Bratušek in poudarja, da ocena zdravstvene zavarovalnice vključuje tudi večja nadomestila zaradi zvišanja plač, plačilo večjega števila nadomestil, ker je več ljudi zaposlenih ter vključuje stroške večjega števila bolniških odsotnosti. "Je to realno?" sprašuje Bratuškova in hkrati poudarja, da se bodo zaradi vsega tega prihodki v zdravstveno blagajno tudi zvišali, kar naj bi naneslo 400 milijonov evrov več v zdravstveni blagajni. "Pri financah je treba biti natančen in ne zavajati!" poudarja Bratuškova in poudarja, da bodo od spremembe imeli največ tista podjetja, ki imajo malo zaposlenih.  

Slovenija Nori zneski za bolniške odsotnosti

Zakonu nasprotuje tudi vseh šest sindikalnih central 

Pomisleki: Krepitev zasebnega zdravstva

V strankah LMŠ, SD, Levici in DeSUS, ki predloga ne bodo podprle, opozarjajo na to, da ob še napovedanih višjih plačah zdravnikov, primanjkljaj v zdravstveni blagajni še višji, kar bi lahko vodilo v zvišanje prispevne stopnje oziroma zvišanje obveznega prispevka za zdravstveno zavarovanje ali pa v krčenje košarice pravic ter podaljšanje čakalnih dob. To bi pomenilo več samoplačniških pregledov ter sklepanje novih zavarovanj pri zasebnih zavarovalnicah, skratka krepitev zasebnega zdravstva.  

Glasovanje bo predvidema okoli 16. ure.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 16:39 26. Januar 2022.

    zavarovanje zdravja bi moralo imeti več stopenjsko, tako kot plača ... se pravi nikoli pod prag revščine, potem pa stopnje …

  • 16:34 26. Januar 2022.

    bolniška je seveda širok pojem , zakaj? ... marsikaj je opravičeno, so pa tudi izkoriščevalci in lenuhi ... sam mislim, …

  • 15:13 26. Januar 2022.

    Opozicijski stranki sta LMŠ in Levica, ostale imajo samo položaj opozicije, delovanje in ambicije pa so drugačne.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.