Slovenija
8188 ogledov

Nori zneski za bolniške odsotnosti

Covid-19 Profimedia
Skoraj pol milijarde evrov za bolniška nadomestila, od tega skoraj sto milijonov na račun izolacij pri covidu.

Za nadomestila, ki jih zdravstvena blagajna krije za začasno zadržanost od dela, torej za bolniško odsotnost, je lani šlo skoraj pol milijarde evrov, natančneje 497,7 milijona evrov, kar je več kot 50 milijonov več kot leto prej, ko so ti izdatki znašali 444,2 milijona evrov. 

Leta 2013 so izdatki ZZSS za bolniške odsotnosti znašali 224,7 milijona evrov, leta 2017 pa že znašali že 314,7 milijona, v letu 2020 so znašali 444,2 milijona in lani 497,7 milijona evrov.
 

Lani 98 milijonov izplačil za bolniške zaradi covida

"Zadnji dve leti so  glavni generator višjih izdatkov za nadomestila covid obolenja," pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Stroški nadomestil za izolacije zaradi okužbe s covid-19 so v letu 2021 znašali 97,9 milijona evrov in so v primerjavi z letom 2020 večji za 89,3 milijona evrov, pojasnjujejo na ZZZS. Pri okužbi s koronavirusom gre nadomestilo bolniške v breme ZZZS že od prvega dne zadržanosti z dela.

Visoki zneski za bolniška nadomestila so prav tako posledica višjih plač delavcev, ki rezultirajo v višjih osnovah za nadomestilo in višje zaposlenosti, saj več aktivnih oseb na trgu dela pomeni več oseb, ki občasno potrebujejo bolniški stalež.

Daljše bolniške zaradi čakanja na diagnozo ali poseg

V letu 2020 in 2021 je bilo zaznati tudi učinke daljših staležev posameznikov, ki čakajo na diagnosticiranje ali poseg, kar pa se je zaradi epidemije in prepovedi opravljanja določenih zdravstvenih storitev oziroma njihovega počasnejšega izvajanja prestavljalo, pojasnjujejo na ZZZS.
Kot dolgotrajne bolniške odsotnosti opredeljujemo odsotnosti od 45. koledarskega dne dalje, ko gre nadomestilo praviloma v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Denar, evri, štetje denarja Slovenija Le toliko ljudi je izkoristilo to izjemno pravico

Izdatki zdravstvene blagajne na račun bolnišk bodo še rastli

"Če upoštevamo še vedno sorazmerno visoko zaposlenost, stalno spreminjanje strukture aktivnega prebivalstva zaradi daljše upokojitvene starosti ter sistemske odsotnosti omejitve trajanja staleža in neusklajenosti postopkov ugotavljanja začasnein trajne nezmožnosti za delo, se stalni rasti izdatkov ZZZS za nadomestila ne moremo izogniti," ocenjujejo na ZZZS. Poslance državnega zbora, ki danes razpravljajo o skrajšanju obdobja, ko nadomestilo za bolniški stalež krije delodajalec s 30 na 20 delovnih dni, pozivajo, da tak predlog zavrnejo. 




 

Komentarjev 8
  • sam1 15:13 26.januar 2022.

    Kaj pa drugo pričakovati od takšne koalicije ????

  • Ender3 12:28 26.januar 2022.

    Vsi odvisniki od cepljenja, alkohola, cigaret, ekst.športov...prav tako. Korona bo slej, ko prej minila, advisnosti pa ostale. Ob tem bi morali zaračunati tudi kakšno helikoptersko reševanje tistih z natikači iz gora. Človeške norosti solidarnostno plačujemo.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:27 26.januar 2022.

    Janez hoče vse porušiti in požgati za sabo, da bo nova vlada pristala v bedi skupaj z državljani....In ko bo to čez leta sanirano, se bodo od nekod spet pojavili SDSsovci s svojimi velikimi malhami željnih novih milijardic...