Kemikalije iz teflona zmanjšujejo plodnost

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Perfluorirane kemikalije, ki se uporabljajo za teflonske površine in ovitke za hitro prehrano, lahko vplivajo na slabšo plodnost žensk.
Oglej si celoten članek

Perfluorirane kemikalije (PFC), ki se uporabljajo za izdelavo teflonskih površin za likalnike in posodo, ovitke za hitro pripravljeno hrano in premaze proti madežem za tekstilne preproge, vplivajo na slabšo plodnost žensk, je pokazala raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki na Univerzi California v Los Angelesu.

Do ugotovitev so prišli na podlagi vzorca krvi 1.240 žensk, v kateri so določili vsebnost kemikalije PCF. Ženske z višjo vsebnostjo kemikalije v krvi so potrebovale več časa, da so zanosile. Raziskovalci sicer pravijo, da bi bilo za povezavo med vsebnostjo PCF v telesu in nižjo plodnostjo potrebno narediti še več preiskav. Študija je bila objavljena v reviji Human Reproduction.

Perfluorirane kemikalije se v pogosto uporabljajo v industriji zaradi svoje odpornosti na vročino in ker odbijajo vodo in olje. Nekatere so strupene za živali, škodujejo pri razmnoževanju sladkovodnih brezvretenčarjev ter uničujejo jetra rib in sesalcev. Lahko tudi zvišajo strupenost drugih prisotnih toksičnih kemikalij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.