Slovenija
15 ogledov

Kemikalije iz teflona zmanjšujejo plodnost

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Perfluorirane kemikalije, ki se uporabljajo za teflonske površine in ovitke za hitro prehrano, lahko vplivajo na slabšo plodnost žensk.

Perfluorirane kemikalije (PFC), ki se uporabljajo za izdelavo teflonskih površin za likalnike in posodo, ovitke za hitro pripravljeno hrano in premaze proti madežem za tekstilne preproge, vplivajo na slabšo plodnost žensk, je pokazala raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki na Univerzi California v Los Angelesu.

Do ugotovitev so prišli na podlagi vzorca krvi 1.240 žensk, v kateri so določili vsebnost kemikalije PCF. Ženske z višjo vsebnostjo kemikalije v krvi so potrebovale več časa, da so zanosile. Raziskovalci sicer pravijo, da bi bilo za povezavo med vsebnostjo PCF v telesu in nižjo plodnostjo potrebno narediti še več preiskav. Študija je bila objavljena v reviji Human Reproduction.

Perfluorirane kemikalije se v pogosto uporabljajo v industriji zaradi svoje odpornosti na vročino in ker odbijajo vodo in olje. Nekatere so strupene za živali, škodujejo pri razmnoževanju sladkovodnih brezvretenčarjev ter uničujejo jetra rib in sesalcev. Lahko tudi zvišajo strupenost drugih prisotnih toksičnih kemikalij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.