Kemis zanika županove trditve

Foto: Profimedia Nevarni odpadki. Fotografija je simbolična.
Nevarni odpadki. Fotografija je simbolična.
V Kemisu odločno zanikajo navedbe, da so na območje Termita v Moravško dolino dovažali nevarne odpadke, nastale v okviru sanacije požara maja 2017, kot so zatrdili moravški župan in tamkajšnja ljudska iniciativa.
Oglej si celoten članek

"Kemis je vse nevarne odpadke, ki so nastali v požaru, in nevarne odpadke, ki so nastali kot posledica gašenja požara, odpeljal na sežig v tujino. Kemis ima vso dokumentacijo, ki je lahko dostopna vsem zainteresiranim, s katero lahko dokažemo, da smo nevarne odpadke prepeljali na odstranitev v tujino in ne na območje podjetja Termit," so se v podjetju odzvali na današnjo novinarsko konferenco Občine Moravče.

V Kemisu so zapisali, da so v prvi fazi sanacije, ki je obsegala čiščenje pogorišča, na odstranitev v tujino odpeljali nad 1400 ton trdnih in nad 2000 ton tekočih nevarnih odpadkov. "V prvi fazi sanacije Tojnice smo iz struge odstranili 85 kubičnih metrov mulja in 10 kubičnih metrov trdih odpadkov, ki smo jih prav tako odpeljali na sežig v tujino," so dodali.

Župan občine Moravče Milan Balažic je sicer na današnji novinarski konferenci med drugim dejal, da so "tovornjaki, označeni s simbolom mrtvaške lobanje" v dolino odpadke vozili tudi v času božično-novoletnih praznikov, "material pa so po pričevanju očividcev zakopavali delavci v skafandrih".

Slovenija Zato je zagorelo v Kemisu

Podjetje Kemis je v sporočilu za javnost še zapisalo, da so s podjetjem Termit v zelo majhnem obsegu sodelovali tudi pred nesrečo in v tem obsegu sodeluje tudi po njej. "V letu 2017 je v Termit odpeljal približno 60 ton nenevarnih odpadkov, in sicer neonesnaženih gradbenih odpadkov, kot so mineralna volna in gips plošče, v letu 2018 pa približno 200 ton nenevarnih odpadkov, ki pa niso odpadki, ki bi nastali v našem podjetju, temveč jih zberemo pri naših poslovnih partnerjih," so pojasnili. Dodali so, da je Kemis v povprečju v Termit pripeljal en kamion nenevarnih odpadkov na mesec.

"Trditve, ki so bile podane v zvezi s Kemisom na današnji novinarski konferenci, so torej v celoti neresnične. Z nepreverjenimi izjavami so govorci prizadejali Kemisu poslovno škodo in od govorcev pričakujemo, da bodo v kratkem javnosti posredovali dokumentirane podatke, ki bodo prikazali resnična dejstva o tem, kaj je Kemis pripeljal na območje Termita," so sklenili v podjetju.

Minister čaka rezultate pregleda

Na dogajanje se je odzval tudi minister za okolje in prostor Jure Leben. Kot je zapisal na družbenem omrežju Twitter, je potem, ko je o domnevnih nepravilnostih prejel pisno obrazložitev župana Balažica, še isti dan odredil inšpekcijski pregled terena. "Sem prvi v vrsti, ki z vso nestrpnostjo pričakuje rezultate. Ukrepi sledijo," je dodal.

V Kemisu je bilo sicer v zadnjih treh letih izvedenih sedem inšpekcijskih pregledov, glavni okoljski inšpektor Vladimir Kajzer pa je za TV Slovenija potrdil, da niso odkrili nikakršnih nepravilnosti.

Navedbe župana Moravč je za neresnične in neutemeljene označila tudi svetovalka uprave v Termitu Alenka Pavlin. Kot je poudarila za Radio Slovenija, sprejemajo izključno nenevarne odpadke, ki jih nato predelajo in uporabijo za sanacijo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:56 10. Januar 2019.

    Bivši župan Moravč je bil ziher janšist da je dovolil to svinjarijo. Žena pa trdi da je bil ta rdeč …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.